Opoziția din Belarus a anunțat o strategie pentru înlăturarea lui Lukașenko de la putere

  • 10 Februarie 2021 09:15
Opoziția din Belarus a anunțat o strategie pentru înlăturarea lui Lukașenko de la putere

Opoziția din Belarus a prezentat marți, după șase luni de proteste împotriva puterii de la Minsk, o strategie pentru înlăturarea președintelui Aleksandr Lukașenko, relatează DPA, citst de Agerpres.

Lidera de opoziție Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania, a anunțat "Strategia pentru victoria belarușilor", care include pregătirea a noi proteste la nivel național începând din martie, precum și alte măsuri care să ducă la schimbare.

Cu toate acestea, pentru a se ajunge la noi alegeri, reprezentații guvernului belarus și cei ai mișcării pentru democrație trebuie ca pe un termen mai lung să se așeze în secret la masa negocierilor, se mai menționează în plan.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, regimul lui Lukașenko trebuie slăbit și mai mult, de exemplu prin presiune internațională, se adaugă în strategie.

Belarusul este într-o criză politică internă de la alegerile prezidențiale contestate de la 9 august, când Lukașenko a revendicat victoria cu 80,1% din voturi.

Alegerea lui Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, a fost considerată ca fiind obținută prin fraude, iar opoziția o consideră pe Tihanovskaia adevărata câștigătoare.

De atunci au loc proteste cu regularitate, iar Uniunea Europeană nu îl recunoaște pe Lukașenko drept președinte.

În momentul de vârf al protestelor, în stradă au ieșit sute de mii de persoane. Câțiva manifestanți au fost uciși, câteva sute au fost răniți, iar mai multe mii au fost închiși.

Protestele continuă, dar sunt mult mai reduse, în contextul în care mulți susținători ai opoziției au fost trimiși la închisoare sau au fost nevoiți să plece din țară, ca Tihanovskaia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău