Opoziția belarusă îl acuză pe președintele Lukașenko de ''înaltă trădare''

  • 24 Februarie 2022 17:25
Opoziția belarusă îl acuză pe președintele Lukașenko de ''înaltă trădare''

Opozanta belarusă în exil Svetlana Tihanovskaia l-a acuzat joi pe președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, de "înaltă trădare" pentru că "a ajutat" Rusia lui Putin să lanseze o invazie asupra Ucrainei, informează AFP.

"Forțele militare ruse, cu ajutorul regimului Lukașenko, au lansat lovituri împotriva orașelor ucrainene. Aceste lovituri au fost de asemenea lansate de pe teritoriul belarus", a afirmat Tihanovskaia în timpul unei conferințe de presă la ambasada Lituaniei de la Paris. "Aceasta face din Belarus un stat agresor" și "una dintre părțile acestui conflict armat", a adăugat ea, scrie Agerpres.

"Aceasta este înaltă trădare și un act de trădare împotriva intereselor poporului nostru și ale Republicii Belarus", a continuat opozanta, afirmând că Lukașenko "a pierdut dreptul de a se exprima în numele poporului belarus".

"Începând de astăzi, îmi asum responsabilitatea de a reprezenta poporul și Republica Belarus", a declarat Tihanovskaia, considerată de Occident adevărata câștigătoare a alegerilor prezidențiale din august 2020 în fața lui Lukașenko, aflat atunci la sfârșit de mandat.

"Ne este rușine de rolul pe care îl joacă țara noastră în acest război", a mai spus Tihanovskaia, adresându-se ucrainenilor.

Franța a condamnat joi utilizarea de către Rusia a teritoriului vecinului și aliatului său belarus pentru a întreprinde operațiuni militare împotriva Ucrainei, iar Uniunea Europeană a îndemnat Belarus "să nu ia parte" la ofensivă.

Ucraina a anunțat că forțe terestre ruse au intrat pe teritoriul său dinspre Rusia și Belarus, joi dimineața. Potrivit poliției de frontieră ucrainene, unități militare ruse au pătruns în regiunea Kiev joi, dinspre Belarus, pentru a întreprinde un atac cu rachete Grad asupra unor ținte militare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău