Opoziția a protestat în plenul Parlamentului față de suspendarea licențelor de emisie a 6 posturi tv. Replica lui Igor Grosu: „Eu simt că mediul nostru informațional miroase mai bine”

  • 22 Decembrie 2022 13:53
Opoziția a protestat în plenul Parlamentului față de suspendarea licențelor de emisie a 6 posturi tv. Replica lui Igor Grosu: „Eu simt că mediul nostru informațional miroase mai bine”

Opoziția a organizat astăzi un protest cu pancarte în plenul Parlamentului, solicitând dizolvarea Legislativului și organizarea de alegeri anticipate. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au acuzat guvernarea de faptul că încalcă normele democratice, după ce autoritățile au suspendat licențele de emisie pentru șase televiziuni. În cele din urmă, opoziția parlamentară, inclusiv fracțiunea Partidului Șor, a decis să boicoteze ședința. Manifestații pe marginea acestui subiect au fost organizate și în fața Parlamentului, transmite Radio Chișinău.

Deputații socialiști și cei comuniști au protestat cu pancarte în plenul Parlamentului, cerând dizolvarea acestuia și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Acțiunea are loc în contextul suspendării licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, de săptămâna trecută.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea, a declarat că hotărârea ar fi una arbitrară, fără acoperire juridică și deosebit de radicală. Totodată, alesul poporului a sugerat că guvernarea luptă cu cetățenii, opoziția și jurnaliștii, lucru care nu se întâmpla nici în perioada lui Vlad Plahotniuc, iar, în aceste circumstanțe, Rep. Moldova riscă să rămână în izolare internațională.

Este deosebit de rușinos ceea ce faceți voi astăzi. Vă spunem rușine! Fracțiunea BCS va boicota regulamentar ședința parlamentară și va merge la sfat cu cetățenii propriei țări. V-am avertizat – de la dragoste până la ură e un pas, de la guvernare la opoziție e un pas, acolo veți ajunge!”, a spus Vlad Batrîncea.

De asemenea, deputații BCS au cerut de urgență audierea în Parlament a prim-ministrei Natalia Gavrilița și a președintei Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, pentru a explica decizia Comisei pentru Situații Excepționale, solicitare care, însă, nu a fost supusă votului. Între timp, deputatul PAS, Dan Perciun, i-a acuzat pe socialiști și comuniști de ipocrizie.

„Dacă voi credeți că o să vă permitem să construiți în Republica Moldova un stat autoritar, după modelul Federației Ruse, asta nu se va întâmpla. Dacă pentru asta va fi nevoie de decizii dure, care să protejeze democrația în Republica Moldova, noi așa vom proceda”, a declarat Dan Perciun.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a subliniat faptul că este necesar de continuat procesul de purificare a spațiului informațional din Rep. Moldova de ceea ce el a numit „toxinele propagandistice”.

„De trei zile, nu știu cum voi, dar eu simt că mediul nostru informațional miroase mai bine. Mai puțină putoare propagandistică. Ați simțit?”, a spus Igor Grosu.

Amintim că premierul Natalia Gavriluța, a declarat că suspendarea licențelor de emisie pentru cele șase televiziuni face parte din acțiunile autorităților de la Chișinău de combatere a propagandei și dezinformării în Rep. Moldova. Totodată, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a explicat că hotărârea are la bază mai mulți factori cumulativi ce țin atât de respectarea legislației audiovizuale cât și de domeniul securității naționale.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului a solicitat Comisiei Situații Excepționale examinarea oportunității de revizuire sau abrogare a deciziei, precizând că aceasta trebuie să asigure un echilibru just între respectarea dreptului la libertatea exprimării, dreptului la proprietate și securitate informațională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău