Opozantul rus Aleksei Navalnîi, inculpat pentru un nou delict pasibil de închisoare

  • 11 August 2021 18:41
Opozantul rus Aleksei Navalnîi, inculpat pentru un nou delict pasibil de închisoare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, deja întemnițat pentru fraudă, a fost inculpat pentru atingere adusă identității și drepturilor cetățenilor, faptă pasibilă de trei ani de închisoare, au anunțat miercuri anchetatorii, informează agenția France Presse, citat de AGERPRES.

Comitetul de anchetă rus îi reproșează lui Navalnîi că a creat o organizație care a încălcat drepturile rușilor întrucât Fondul de luptă împotriva corupției (FBK) a „incitat cetățenii să comită acte ilicite'', în special „cerându-le să participe la adunări neautorizate''.

În luna iunie, FBK și celelalte organizații ale lui Aleksei Navalnîi au fost calificate drept ''extremiste'' de către justiția rusă, iar la începutul lui august ele au fost interzise oficial.

Potrivit Comitetului de anchetă, Navalnîi și colaboratorii au ''organizat difuzarea pe paginile lor personale de internet și pe paginile FBK a unor apeluri către cetățenii ruși pentru a participa la adunări neautorizate în ianuarie'', în contextul în care aveau loc mai multe proteste contra arestării opozantului rus.

Militant anticorupție și inamic declarat al Kremlinului, Aleksei Navalnîi efectuează în prezent o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare într-o colonie penitenciară pentru o veche afacere de fraudă, acuzații pe care el le consideră a fi motivate politic.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupție ce vizau elita politică rusă, Aleksei Navalnîi s-a simțit rău pe 20 august anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din orașul siberian Tomsk spre Moscova și a fost internat de urgență la Omsk, un alt oraș din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin după dispute îndelungate între susținătorii săi și medicii ruși. Mai multe laboratoare occidentale au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Navalnîi a fost arestat în seara zilei de 17 ianuarie la revenirea în Rusia, pe un aeroport moscovit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
22,18
Câțiva nori
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău