Opozantul Aleksei Navalnîi îi îndeamnă pe ruși să voteze împotriva Kremlinului

  • 21 August 2023 18:13
Opozantul Aleksei Navalnîi îi îndeamnă pe ruși să voteze împotriva Kremlinului

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, i-a îndemnat luni pe ruși, din închisoarea în care se află, să voteze pentru "orice candidat" cu excepția celor ai puterii, în timpul alegerilor regionale din 10 septembrie, informează AFP.

"Trebuie să votăm", a scris pe site-ul său cel mai cunoscut detractor al președintelui rus Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani. "Alegeți un candidat care nu este membru al Rusiei Unite, sunt destui candidați buni", a adăugat el, cu referire la partidul aflat la putere.

Rușii urmează să aleagă primarul Moscovei și diferiți guvernatori regionali, în timpul unui scrutin considerat de opoziție ca fiind organizat pentru a servi partidul puterii.

Deja aflat în spatele gratiilor, Navalnîi a fost condamnat la începutul lui august la 19 ani de închisoare pentru "extremism". Opozantul spune că dorește ca rușii "să-i păstreze obișnuința de a se duce la vot", pentru că "mai devreme sau mai târziu alegeri libere vor avea loc" în Rusia.

Navalnîi consideră de asemenea necesar "să fie susținuți oamenii care vor să candideze" și "să mențină în viață ceea ce rămâne din procedeele" pentru observarea scrutinelor.

Cu toate acestea, Navalnîi a avertizat că se așteaptă la un nivel ridicat de fraudă. El consideră alegerile pentru primarul capitalei drept "viciate" și "neavând niciun sens".

Realegerea primarului aflat la sfârșit de mandat Serghei Sobianin este considerată o simplă formalitate.

În a 18-a lună de la declanșarea ofensivei împotriva Ucrainei, Rusia se confruntă cu un val de represiune ce vizează atât opozanții de anvergură, cât și miile de ruși care au criticat ofensiva.

Vineri, un tribunal rus l-a plasat pe copreședintele grupului independent pentru monitorizarea alegerilor "Golos", Grigori Melkonianț, în detenție provizorie, pentru cel puțin două luni.

Condamnat de trei ori, Aleksei Navalnîi a fost vizat de justiția rusă și înainte de conflictul din Ucraina, însă soarta sa s-a agravat de atunci.

Aleksei Navalnîi a fost arestat când a revenit din Germania, la începutul lui 2021, după ce supraviețuise la limită unei otrăviri pe care el o impută serviciilor de securitate ruse, care ar fi acționat la ordinul Kremlinului.

Maratonul său judiciar riscă să nu se oprească aici. Navalnîi mai este urmărit pentru "terorism" într-un alt dosar, din care se cunoscut deocamdată puține detalii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău