Oportunitățile de transformare digitală a R.Moldova au fost discutate în cadrul dialogului cu partenerii de dezvoltare

  • 07 Iulie 2021 11:21
Oportunitățile de transformare digitală a R.Moldova au fost discutate în cadrul dialogului cu partenerii de dezvoltare

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, în comun cu Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Moldova, au lansat și co-prezidat astăzi Dialogul partenerilor de dezvoltare a transformării digitale din Republica Moldova. Discuția a reunit reprezentanți ai mai multor instituții guvernamentale și parteneri internaționali precum BERD, USAID, Uniunea Europeană ș.a, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Guvernului.

„Pandemia COVID-19 a arătat un nivel ridicat de importanță a disponibilității digitale la nivel global și în fiecare țară individual. În răspunsul nostru la noile provocări, transformarea digitală rămâne una dintre cele mai înalte priorități. Republica Moldova este o țară cu toate cele necesare pentru o transformare digitală rapidă și cu impact", a declarat premierul în exercițiu, specificând progresele înregistrate în digitalizarea serviciilor publice și dezvoltarea platformelor e-Gov, contribuția sectorului TIC de peste 7% la PIB și acoperirea cu rețele de internet a cca 98% localitățile din țară.

Dat fiind faptul că Agenda digitală a Moldovei 2020 a fost recent finalizată, este urgentă necesitatea unei viziuni de transformare digitală pentru a avansa în acest domeniu. Astfel, Dialogul partenerilor este un loc important pentru discuții la nivel înalt și coordonare între guvern și donatori în domeniul transformării digitale incluzive și durabile. „Apreciem sprijinul partenerilor de dezvoltare în diferite domenii ale Transformării Digitale a Moldovei: sprijin pentru Agenția eGov, creșterea competitivității sectorului TIC din Moldova, îmbunătățirea sistemului educațional și a alfabetizării digitale, făcând Republica Moldova să țină evidența digitalizării", a declarat prim-ministrul interimar Ciocoi.

Discuțiile pe platforma dată vor contribui la sincronizarea agendelor și eforturilor, identificarea domeniilor de intervenție și consolidarea capacităților în următoarele câteva luni pentru a pregăti elaborarea unei noi strategii pentru transformarea digitală a întregii societăți. În prezent sunt în proces de pregătire Foaia de parcurs pentru economia digitală, agenda de transformare digitală a guvernanței și cadrul politic pentru digitalizarea în educație. „Avem nevoie de un efort consolidat și de sprijinul partenerilor noștri în acest sens. Guvernul rămâne angajat să susțină dialogul de dezvoltare a cadrului politic și va folosi acest format important pentru o viziune comună a dezvoltării unei Moldove digitale prospere", a declarat șeful Guvernului, adăugând că digitalizarea accelerată a întregii societăți va crea noi modele de afaceri și oportunități pentru progresul digital în diverse domenii.

În cadrul primei ședințe, a fost prezentată Evaluarea disponibilității digitale pe țară, realizată de PNUD. Documentul oferă o viziune generală asupra capacităților și oportunităților Republicii Moldova de a accelera transformarea digitală. „PNUD este pregătit să sprijine Guvernul în dezvoltarea unei viziuni cuprinzătoare pentru transformarea digitală, precum și să contribuie, în continuare, la consolidarea capacităților locale în domeniile cu potențial major de dezvoltare digitală", a declarat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Moldova.

În finalul ședinței, șeful Executivului a solicitat implicarea tuturor instituțiilor relevante: agențiile guvernamentale, comunitatea de afaceri, asociațiile în domeniu, dar și mediul academic, pentru a oferi expertiza proprie privind cele mai bune practici în transformarea digitală. Totodată, este necesară consolidarea tuturor proiectelor în derulare într-un document strategic unic, pentru a crea o abordare generală pe țară. În același timp, Guvernul urmează să identifice o instituție-lider cu competențe necesare pentru a acoperi dezvoltarea politicilor digitale și să coordoneze activitățile în vederea promovării inovației digitale la nivel național.

Participanții la dialog au convenit asupra elaborării unei foi de parcurs care să stabilească etapa pregătitoare necesară pentru dezvoltarea Agendei digitale a Moldovei pentru următorii 7-10 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău