OPINII | Separatiștii de la Tiraspol vor să atribuie Transnistriei, la nivel internațional, statut de stat

  • 25 Ianuarie 2018 08:34
OPINII | Separatiștii de la Tiraspol vor să atribuie Transnistriei, la nivel internațional, statut de stat

Administrația separatistă de la Tiraspol încearcă să atribuie regiunii transnistrene calitatea de subiect al dreptului internațional sau o entitate statală cu caracter recunoscut, fapt care nu corespunde realității, atenționează deputatul PPEM Eugen Carpov, fost responsabil în Guvernul de la Chișinău pentru Reintegrarea Republicii Moldova.

Subiectul a fost abordat în cadrum unei emisiuni la postul public de televiziune Moldova 1, în care s-a discutat despre recenta reuniune a Sub-comitetului din cadrul Comitetului de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind conflictele dintre statele membre ale Consiliului Europei care a avut loc la Paris, transmite IPN.

În opinia lui Eugen Carpov, autoritățile Republicii Moldova ar trebui să fie foarte atente atunci când acceptă dialogul privind problema transnistreană în formate netradiționale, așa cum a fost cel de la Paris de acum câteva zile.

„Pentru că avem un precedent când ieșim din formatele obișnuite unde există niște reguli, un anumit statut pentru fiecare jucător și există și proceduri în baza cărora se negociază”, spune Eugen Carpov.

Vicepreședinta Partidului Liberal Reformator, Tatiana Potâng, spune că a fost șocată atunci când a urmărit cum jubilează liderii separatiști de la Tiraspol la finalul întrunirii de la Paris.

Potrivit Tatianei Potâng, șeful regimului transnistrean Vadim Krasnoselskii prezintă întrunirea de la Paris și scoaterea de pe agenda ONU a subiectului privind armata rusească din stânga Nistrului drept o victorie a regiunii transnistrene. De asemenea, Tatiana Potâng consideră că agenda întrunirii de la Paris a fost dictată de Tiraspol, lucru care i se pare incorect pentru că Republica Moldova este cea care ar trebui să dicteze agenda.

„Această ușoară tăcere a autorităților cu privire la întrunirea de la Paris mi se pare, de asemenea, o rușinoasă cedare în fața inițiativelor celor de la Tiraspol”, a afirmat vicepreședinta PLR.

Directorul de programe din cadrul Asociației „Promo-LEX”, Alexandru Postică, spune că în cadrul reuniunii de la Paris s-a pus accent mai mult pe recunoașterea statalității transnistrene.

„Ține de responsabilitatea autorităților Republicii Moldova să demonstreze că nu este un conflict între Chișinău și Tiraspol, dar este unul mult mai larg – între două state recunoscute pe plan internațional și anume Moldova și Rusia”, afirmă Alexandru Postică.

Reuniunea Sub-comitetului din cadrul Comitetului de Monitorizare al Adunării parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind conflictele dintre statele membre ale Consiliului Europei a avut loc pe 16 ianuarie în capitala Franței, Paris.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău