Opinii | Reforma comerțului intern, ca 50% din rafturi să fie ocupate de produsele autohtone, este imposibilă

  • 29 Aprilie 2018 16:00
Opinii | Reforma comerțului intern, ca 50% din rafturi să fie ocupate de produsele autohtone, este imposibilă

Proiectul de modificare a legii comerțului interior la compartimentul relațiilor furnizor-comerciant, discutat în Parlament. Potrivit proiectului se propune stabilirea unei cote de raft, nu mai puțin de 50% din lungimea lineară a raftului, destinată expunerii și vânzării produselor fabricate în Republica Moldova. Experții consideră această modificare drept încălcare față de Organizația Mondială a Comerțului, iar producătorii noștri nu sunt pregătiți pentru astfel de modificări.

Directorul Institutului pentru Economie de Piață, Roman Chircă, cataloghează această modificare ca o încălcare față de Organizația Mondială a Comerțului „o astfel de restricție este imposibilă prin faptul că încalcă principiul fundamental al organizației. Autoritățile trebuie să își orienteze eforturile pentru ca să sporească competivitatea producătorilor autohtoni, nu să restricționeze importul extern”.

„În anumite perioade pur și simplu e imposibil ca produsele importate să fie compensate cu cele locale. Produsele din cașcaval noi nu le putem asigura, carnea, da, dar nu 100%, condimentele nu pot fi înlocuite, fructele și legumele doar periodic, de aceea o astfel de reformare este imposibilă la moment,” declară Chirica, citat de TVR Moldova

Un alt lucru negativ care se poate întâmpla după această schimbare, este că produsele calitative pot fi înlocuite cu cele de proastă calitate, consideră Chircă.

Potrivit expertului IDIS Viitorul, fost membru al Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Veaceslav Ioniță, situația este complicată la acest capitol, iar autoritățile trebuie să motiveze producătorii. „La noi nu există o organizare a mecanismului de funcționare a tranzacțiilor comerciale între furnizor și comerciant, de aceea producătorii nu sunt pregătiți să livreze produsul direct la magazine. Ar trebuie să insistăm pentru promovarea produselor noastre, dar pe locuri este exagerat. Cea mai mare problemă este că micii producători nu vor putea respecta procedurile contractuale față de magazine.”

Expertul, însă consideră ca o astfel de prevedere, nu este o încălcare față de Organizația Mondială a Comerțului, în multe țări există o astfel de lege, ”ar putea fi atacată, însă nu este o problemă atât de mare ca, faptul că producătorii noștri nu sunt pregătiți.”

Proiectul a fost înregistrat în Parlament și urmează a fi discutat la ședința Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, la începutul lunii mai.  Această normă ar urma să fie aplicată la șase luni de la data publicării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău