Opinii | R. Moldova și România pot urma exemplu legal german de reîntregire a neamului, iar susținerea populară este esențială în acest sens
-
01 Decembrie 2023 12:33
Republica Moldova și România pot urma exemplu legal german de reîntregire a neamului, iar susținerea populară este esențială în acest sens. Declarațiile au fost făcute de participanții la dezbaterea publică organizată astăzi, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, de agenția de presă IPN „Marea Unire” din 1918: lecții pentru trecut, prezent și viitor”, transmite Radio Chișinău.
Situația în care se află în prezent spațiul dintre Prut și Nistru este diferită de cea de la 1918, când a fost posibilă reunificarea tuturor teritoriilor istorice românești în cadrul României Mari, consideră analistul Igor Boțan. Exemplul reunificării Germaniei ar fi unul mai degrabă aplicabil în cazul celor două state românești. Rep. Moldova poate activa articolul 142 din Constituție care stipulează că suveranitatea și independența țării pot fi supuse unui referendum, spune Igor Boțan.
„Ca să aibă loc Unirea, obligațiunile internaționale ale Rep. Moldova trebuie să fie preluate de către România. Asta înseamnă că statele cu care țara noastră are acorduri, trebuie să accepte ca obligațiunile internaționale ale Rep. Moldova să fie puse în sarcina statului reunit. Aspecte care la această etapă nu pot fi trecute cu vederea ca să urmăm exemplul din 1918. Dar este un proces foarte important care are sorți de izbândă dacă cetățenii din Rep. Moldova și România găsesc de acord iar diplomația statelor noastre reușește să convingă comunitatea internațională”, a menționat Boțan.
În contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina și amenințărilor imprevizibile la adresa securității Rep. Moldova, istoricul Ion Varta a insistat pe amplificarea eforturilor de reunificare și fructificare a conjuncturii internaționale, de către autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului.
„Rusia pentru moment s-a împotmolit acolo în estul Ucrainei, pentru că această rezistență dârză a ucrainenilor, acest eroism pe care îl demonstrează armata ne dea un moment de pauză și pentru noi. Totodată un moment dramatic, cel mai important partener al Ucrainei, SUA au redus considerabil acel ajutor militar în timp ce Rusia alocă pentru armată anul viitor un buget astronomic de circa 30 la sută din buget. Pericolul pentru Rep. Moldova crește enorm”, a declarat Ion Varta.
În urmă cu 10-15 ani, doar circa 15 la sută dintre cetățeni se pronunțau pentru reîntregirea sau reunificarea Rep. Moldova cu România. În prezent, potrivit sondajelor, acest procent a crescut semnificativ, până la circa 40 la sută.