Opinii pro și contra privind amânarea alegerilor prezidențiale

  • 04 Septembrie 2020 08:00
Opinii pro și contra privind amânarea alegerilor prezidențiale

Conducerea țării nu va recurge la amânarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020, chiar dacă situația epidemiologică este una complicată. În opinia directorului Institutului pentru Politici și Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, acest lucru ar fi în defavoarea actualului șef al statului, Igor Dodon, notează IPN.

Eu cred că tentația asta de a amâna alegerile ar exista în rândurile guvernării sau anturajul președintelui Dodon. Eu cred că dacă vor utiliza ca un motiv politic COVID-ul, aceasta nu va fi în favoarea lui. Ei măsoară destul de bine temperatură în societate și știu că, dacă nu vor exista motive, într-adevăr plauzibile, nu vor forța nota. O bună parte din populație va înțelege că este o tentativă de uzurpare a puterii, iar gradul de inflamare a societății este destul de mare. Oamenii au privit atent ce se întâmplă la belaruși. Nu cred că este o chestiune utilă pentru ei din punct de vedere politic”, a menționat Vadim Pistrinciuc.

Totuși, din punct de vedere epidemiologic, amânarea alegerilor ar putea avea loc, admite fostul deputat Vadim Pistrinciuc.

Analistul politic și directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, afirmă că, în contextul creșterii numărului persoanelor infectate cu COVID, cei care se pronunță pe marginea amânării scrutinului prezidențial, trebuie să fie precauți.

„Electoratul de bază al domnului Dodon sunt oameni cu vârsta a treia, vârsta frumoasă. Este categoria de oameni cei mai supuși riscului de contaminare și cu final letal. S-ar putea că în orașe, unde lumea este mai informată, această categorie de alegători să manifeste oricum reticența”, a declarat Igor Boțan.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie, iar până în prezent și-au anunțat intenția de a candida Maia Sandu, Andrei Năstase, Andrian Candu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău