OPINII privind anularea prevederilor legii anti-propagandă. Platforma DA spune că niciodată nu va vota aceste modificări

  • 10 Decembrie 2019 15:32
OPINII privind anularea prevederilor legii anti-propagandă. Platforma DA spune că niciodată nu va vota aceste modificări

Codul serviciilor media audiovizuale, intrat în vigoare acum un an, înlocuind fostul Cod al Audiovizualului ar putea suferi mai multe modificări, după o expertiză a implementării acestuia, programată pentru începutul anului viitor. Printre acestea ar putea fi și anularea prevederilor care limitează difuzarea unor programe media, inclusiv din Federația Rusă.

În ultimul timp tot mai des se discută despre o posibilă anulare a prevederilor așa-zisei legi anti-propagandă, votată acum doi ani și care limitează transmisiunea anumitor programe din unele state, inclusiv din Federația Rusă. Solicitat de Radio România Chișinău, președintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, Adrian Lebedinschi, a declarat că nu există un astfel de proiect de lege, însă la începutul anului viitor va fi expertizată implementarea Codului serviciilor media audiovizuale, intrat în vigoare la începutul anului și există deja opinii în privința mai multor modificări. Adrian Lebedinschi nu a exclus nici posibilitatea anulării prevederilor respective.

„Intrăm în perioada de expertizare juridică a codului să vedem cum a fost implementat și dacă va fi necesar să facem modificări. Idei de modificare sunt multe, dar nu este un proiect. În privința acestei intenții, dacă va fi majoritate în Parlament care să voteze un astfel de proiect, o să discutăm.” 

Ieri premierul Ion Chicu a refuzat să comenteze o posibilă astfel de modificare, dar s-a pronunțat pentru o activitate fără restricții a presei care respectă normele deontologice.

Reprezentanții Blocului ACUM din Parlament declară că nu vor susține o astfel de inițiativă. Propaganda rusă încă mai este prezentă în Republica Moldova, potrivit președintelui fracțiunii Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari:

„Categoric nu susținem și evident nu putem vota pentru anularea legii propagandei. Noi condamnăm orice fel de propagandă, fie externă, fie internă. Ceea ce am avut din Federația Rusă în ultima perioadă, continuă acest lucru. Noi vedem mai multe elemente ale propagandei și Platforma DA  niciodată nu va vota aceste modificări.” 

Deputații fracțiunii Partidului Democrat, care au promovat acum doi ani proiectul respectiv nu au fost de găsit pentru a comenta dacă vor susține anularea acestuia.

Amintim că interdicția de retransmitere a programelor informative, analitice, militare și politice din alte state decât cele membre ale Uniunii Europene, Statelor Unite, Canada și din țările care au semnat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră a intrat în vigoare în februarie 2018. Ulterior, această prevedere a fost inclusă în noul Cod, în vigoare de la întâi ianuarie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău