Opinii | Platforma de Sprijin pentru Moldova reprezintă un semnal politic foarte important în vederea continuării mișcării pe vectorul european al R. Moldova

  • 17 Octombrie 2023 12:20
Opinii | Platforma de Sprijin pentru Moldova reprezintă un semnal politic foarte important în vederea continuării mișcării pe vectorul european al R. Moldova

Platforma de Sprijin pentru Moldova care are loc astăzi, 17 octombrie, la Chișinău reprezintă un semnal politic foarte important în vederea continuării mișcării pe vectorul european al Rep. Moldova. Pe lângă suportul oferit de partenerii externi, autoritățile însă trebuie să se concentreze și pe interior în ceea ce privește dezvoltarea economică, sunt de părere analiștii politici. Includerea pe agenda evenimentului subiectul cu privire la combaterea corupției și reforma justiției vorbește despre faptul că partenerii externi văd că există deficiențe la acest capitol, transmite Radio Chișinău.

Analistul Victor Ciobanu spune că această platformă reprezintă un semnal politic foarte important în vederea continuării mișcării pe vectorul european al Rep. Moldova. În același timp, pe lângă suportul pe care îl oferă partenerii pentru reziliența energetică, lupta împotriva corupției și asistența financiară, autoritățile trebuie să se concentreze și pe interior în ceea ce privește dezvoltarea economică.

„Or, fără acest obiectiv, riscăm să rămânem în continuare în zona de suport din extern, ceea ce după mine este un lucru relativ prost. Trebuie să asigurăm inclusiv resursele interne de dezvoltare economică”, a declarat Ciobanu.

Un al subiect abordat în cadrul evenimentului se referă la lupta împotriva corupției și reforma justiției. Rezultate mari nu sunt înregistrate pe segmentul respectiv, acesta de fapt fiind și principalul mesaj cu care a venit PAS la guvernare, sugerează expertul în justiție Andrei Curăraru.

Inclusiv includerea pe agenda acestei reuniuni vorbește despre faptul că partenerii externi nu sunt orbi și văd că avem deficiențe la acest capitol. Dacă ne uităm la alte state candidat, eu mereu fac această comparație, din cauza trenării reformei în justiției, Macedonia de Nord a întârziat începerea negocierilor cu 10 ani… acest risc ne paște și pe noi și asta trebuie să înțeleagă inclusiv corupții din justiție”, a menționat Curăraru.

Platforma de Sprijin pentru Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, lansată în 2022, imediat după declanșarea invaziei ruse în Ucraina.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău