Opinii | Nu Ion Chicu și Igor Dodon trebuie să fie comunicatorii în cazul codului portocaliu de coronavirus

  • 10 Martie 2020 08:14
Opinii | Nu Ion Chicu și Igor Dodon trebuie să fie comunicatorii în cazul codului portocaliu de coronavirus

Analiștii, activiștii, experții și deputații partidelor de opoziție afirmă că autoritățile Republicii Moldova nu comunică între ele pentru a stopa o eventuală răspândire a coronavirusului în țară. Totodată, aceștia consideră că oficialii de rang înalt încearcă să-și facă capital politic în baza situației din țară, notează IPN.

„Felul în care se comportă autoritățile este unul mai mult pozitiv, decât negativ. Este vorba despre un fenomen care se răspândește rapid. Cele mai afectate sunt societățile sărace care sunt în curs de dezvoltare. Faptul că bolnavul venit din Italia a fost preluat din avion și dus la spital este pozitiv, în alte societăți autoritățile nu se îngrijorează pentru tine dacă nu ai asigurare medicală. Cetățenii trebuie să fie mult mai responsabili”, a declarat deputatul PPPDA Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Totodată, deputatul afirmă că Republica Moldova are nevoie de un sistem național de alertare care să funcționeze autonom de Guvern. Potrivit lui, nu prim-ministrul și președintele sunt persoanele care ar trebui să se mobilizeze pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Deputatul PAS Igor Grosu afirmă că în situația creată autoritățile responsabile au un mod de comunicare prost și ineficient.

„Autoritățile copiază ce fac vecinii. Nu e rău, dar important să o faci cu o viteză mai mare. Abia astăzi a început comunicarea din prima sursă. În mediul rural comunicarea este insuficientă. Mesajul către cetățeni nu a ajuns. Noi trebuie să fim responsabili pentru a ne proteja pe noi, pe apropiații noștri”, spune Igor Grosu.

Comentatorul politic Roman Mihăieș spune că reforma guvernului din 2018 prin care Ministerul Sănătății a fost comasat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a fost o greșeală.

„Noi nu avem un minister al sănătății clasic. Domeniul sănătății este unul strategic. Sper că parlamentarii vor găsi consens pentru a schimba Legea Guvernului ca Ministerul Sănătății să fie delimitat de cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Deputații să se întrunească, să stea o oră, două, trei și să avem un Minister al Sănătății în frunte cu un medic specialist, academician”, a declarat Roman Mihăieș.

Fostul consilier în consiliul Municipal Chișinău Oleg Cernei afirmă că nu președintele Igor Dodon și prim-ministrul Ion Chicu trebuie să fie comunicatorii pe marginea situației din țară. Oficialul consideră că aceștia nu fac nimic altceva decât politizează subiectul.

„Noi politizăm acest subiect. Cineva culege PR politic. Prim-ministrul, președintele nu trebuie să fie acei comunicatori. Trebuie să avem doi-trei specialiști, comunicatori. Oamenii tratează acest ping-pong ca pe un joc politic și cred că e o luptă politică”, a menționat Oleg Cernei.

Fostul șef al Agenției Proprietății Publice, Igor Grigoriev acuză autoritățile de faptul că nu au acționat în timp util, chiar dacă despre coronavirus se discută de aproape două luni de zile.

„Republica Moldova este un stat eșuat din punct de vedere politic. Politicile nu sunt puse bine la punct. Despre coronavirus se aude de două luni și nu s-a făcut nicio profilaxie, tot ce a fost făcut, a fost făcut în ultimele zile”, a menționat Igor Grigoriev.

El a declarat că autoritățile nu sunt pregătite pentru a lupta împotriva coronavirusului, asupra acestui fapt indică și modul în care persoanele suspectate că ar fi infectate cu coronavirus au fost transportate la spital în ambulanțe simple, fără niciun fel de protecție a personalului medical.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău