OPINII | Noul procuror general nu are altă opțiune decât să ceară revizuirea dosarelor politice

  • 18 Decembrie 2019 09:29
OPINII | Noul procuror general nu are altă opțiune decât să ceară revizuirea dosarelor politice

Noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, nu are altă opțiune decât să ceară revizuirea dosarelor motivate politic și a dosarului privind furtul miliardului. Opinia o împărtășesc mai mulți avocați, transmite IPN.

Avocatul Valeriu Pleșca consideră că dosarele care au fost judecate cu grave încălcări de procedură trebuie rejudecate, iar cele care se află la etapa de urmărire penală trebuie investigate de un procuror independent. „În caz contrar, Alexandr Stoianoglo s-ar alinia grupului de procurori care, spre exemplu, în dosarul furtul miliardului a mușamalizat acest dosar timp de 5 ani și nu a găsit niciun ban din miliardul furat, în esență. Pornirea dumnealui este salutabilă”, a menționat apărătorul în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

Avocatul Eduard Rudenco este de părere că cei care au pornit dosarele motivate politic, tot ei trebuie să le închidă. Procurorii știu foarte bine care dosare sunt cu tentă politică. Apărătorul menționează că există trei capitole în care pot fi structurate dosarele deschise pe motive politice. „Sunt dosare care se află acum în cadrul urmării penale, sunt dosare care se află acum în instanța de judecată și sunt dosare în care instanța deja s-a pronunțat. Dacă vorbim de cele care se află în cadrul urmării penale, acolo pot fi luate foarte simplu decizii de către procurorul care gestionează această cauză penală. Dânsul știe cum a pornit acest dosar, cum a falsificat probele”, a remarcat Eduard Rudenco.

Avocatul Anatol Istrate susține că intrigile dintre procurorul general și șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție diminuează autoritatea Procuraturii. Totodată, apărătorul este convins că Alexandr Stoianoglo va avea o conlucrare eficientă cu Procuratura Generală. „Domnul procuror general poate să se manifeste în cauze penale care se află pe rolul organului de urmărire penală, în ceea ce privește dosarele politice de rezonanță, dosarele de preluare de business și dosarele care se află pe rolul instanțelor de judecată”, a completat Eduard Rudenco. Potrivit lui, în ceea ce privește dosarele pe care sunt sentințe irevocabile, nu se va reuși revizuirea lor atât timp cât nu va fi constatată vinovăția procurorilor în ceea ce privește intentarea dosarelor și tragerea la răspunde penală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău