Opinii | Negocierile de aderare la UE ar putea fi deschise în curând, însă etapa cea mai dificilă pentru Chișinău va fi implementarea condiționalităților

  • 28 Septembrie 2023 13:10
Opinii | Negocierile de aderare la UE ar putea fi deschise în curând, însă etapa cea mai dificilă pentru Chișinău va fi implementarea condiționalităților

Negocierile de aderare la UE ar putea fi deschise în curând, însă etapa cea mai dificilă pentru Chișinău va fi implementarea condiționalităților, consideră analiștii comentând sprijinul manifestat recent de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în ceea ce privește deschiderea negocierilor cu Ucraina și Rep. Moldova. În același timp, alți experți sunt de părere că trebuie luate în calcul vocile tutore statelor care fac parte din blocul comunitar și unele dintre care ar putea avea alte păreri, transmite Radio Chișinău

Analistul Ion Tăbârță sugerează că pe lângă vocile care susțin Rep. Moldova în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, mai există și vocea fiecărui stat care face parte din blocul comunitar și care ar putea avea însă altă părere. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

„Or, aici este mai complicat…de a obține susținerea tuturor statelor, pentru că în anumite situații pot exista aspecte subiective legate chiar și de procesele interne din interiorul statului respectiv ca o anumită decizie majoră la nivelul UE să fie blocată”, a spus Tăbârță.

La rândul său, analistul Victor Ciobanu este de părere că negocierile de aderare ar putea fi deschise în timpul apropiat, aceasta fiind, în opinia sa, o decizie politică. Totuși, etapa cea mai dificilă pentru Rep. Moldova va urma după acest proces, subliniază comentatorul, referindu-se aici la implementarea condiționalităților Comisiei Europene, în special reforma justiției, care, după părerea sa, trenează și nu produce deocamdată efecte.

„...de regulă, toate reformele se fac în prima jumătate de mandat al unei guvernări. Problema este că în a doua jumătate de mandat intrăm în campanie electorală, la unul viitor suntem, în campanie prezidențială, iar peste un an parlamentară. În acest condiții, de regulă, nu doar la noi, guvernările evită să facă reforme foarte radicale, care cumva ar afecta scorul electoral așteptat de aceste guvernări”, a menționat Ciobanu.

Amintim că recent președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a subliniat într-un interviu că „în condițiile în care Ucraina și Rep. Moldova sunt pregătite, negocierile de aderare ar trebui să poată începe, iar pașii ar putea fi făcuți treptat”.

 „Fiecare țară merge pe drumul său, dar să nu dezamăgim milioanele de oameni care consideră Europa ca fiind casa lor”, a mai precizat șefa Legislativului European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău