OPINII | Invalidarea alegerilor din Chișinău a fost un exercițiu diversionist

  • 03 August 2018 12:44
OPINII | Invalidarea alegerilor din Chișinău a fost un exercițiu diversionist

Invalidarea alegerilor în municipiul Chișinău a fost un „exercițiu diversionist” al puterii, care riscă să se repete la alegerile parlamentare, astfel încât anumiți oameni incomozi să nu fie admiși în luptă.

Alegerile locale au demonstrat o dată în plus că Moldova este un stat capturat, dar alegătorii trebuie să înțeleagă că mobilizarea lor este importantă acum mai mult ca oricând. Tezele au fost prezentate în cadrul unei conferințe privind consolidarea încrederii în procesele democratice, desfășurate joi, 2 august, la Chișinău, transmite IPN.

Potrivit vicepreședintelui Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, invalidarea alegerilor în Chișinău este un act fără precedent. Există toate premisele, iar puterea are instrumente suficiente, ca exercițiul de la Chișinău să se repete la alegerile parlamentare. Acest lucru ar putea fi posibil prin aplicarea legii, care este destul de plastică, în ceea ce prevede eliberarea certificatelor de integritate. Acestea vor fie eliberate dacă se va considera că omul este suficient de capabil să participe la alegerile parlamentare în interesul puterii și legea ar putea fi interpretată în cazul celorlalte persoane incomode puterii. „Cetățenii trebuie să înțeleagă că responsabilitatea pentru invalidarea alegerilor o poartă guvernarea și nicidecum nu este un accident al justiției. Am convingerea că doar conjugând eforturile ne vom putea mișca înainte pentru a fortifica democrația din Moldova”, a spus Valeriu Munteanu. Acesta a menționat că guvernarea, reprezentată de tandemul PDM-PSRM, încearcă să împartă opoziția în bucăți, pentru a face alegerea cetățeanului grea, punând astfel pe seama cetățeanului simplu o mai mare povară.

Primarul ales, nevalidat, Andrei Năstase, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, a spus că a știut că alegerile nu vor fi validate. „Numele celor trei judecători vulnerabili au fost cunoscute înainte ca dosarul să ajungă la ei pe masă. Un lucru inadmisibil într-o justiție care pretinde a fi europeană”, susține politicianul. El am menționat că acum întreaga lume înțelege că Moldova are de-a face cu un individ care a acaparat toate instituțiile, iar cel mai grav este că a fost capturată presa și nu mai poate fi vorba despre libertate de exprimare. „Democrația în Moldova a fost ucisă, dar și speranța multor moldoveni care au ales în vara asta să plece peste hotare. Sper că vom reuși să ne consolidăm pentru a face presiune pe guvernare în mod democratic”, a spus Andrei Năstase. Liderul PPPDA a declarat că în alegerile parlamentare se pune la cale cel puțin neadmiterea sa personală în alegeri. Potrivit lui, acest lucru a fost afirmat de premierul Pavel Filip la Strasbourg, în discuțiile sale cu mai mulți funcționari de acolo.

Ion Manole, președintele Asociației Promo-LEX, susține că voluntarilor Asociației pe care o reprezintă le vine tot mai greu să discute cu oamenii din localități despre necesitatea participării la vot, importanța și puterea votului. „Încrederea populației este tot mai mică și asupra acestui fenomen mai vin și norii depopulării Republicii Moldova, partea activă a cetățenilor pleacă. Trebuie să conștientizăm că încă nimic nu e pierdut, o mobilizare a cetățenilor este importantă și ei trebuie să înțeleagă acest lucru”, a spus Ion Manole. Potrivit președintelui Asociației Promo-LEX, dacă partidele vor avea capacitatea de a convinge oamenii că au forța necesară de a schimba lucrurile în țară, vor câștiga voturi. „Ca cetățean aștept partide puternice, cu democrație internă. Atunci noi, ca alegători, vom avea acea dorință de a participa la vot și acea speranță. Până ce nu avem acele partide puternice, oameni competenții la nivel central și local”, a declarat Ion Manole.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a reiterat poziția UE pe acest subiect, și anume că ceea ce s-a întâmplat în Chișinău este un lucru fără precedent. UE este atentă la ce se întâmplă în țară, iar adoptarea sistemului electoral, încă anul trecut a atras atenția principalelor instituții UE. „Pentru că nu s-au respectat recomandările Comisiei de la Veneția atunci, a fost introdusă pre-condiționalitatea politică în Memorandumul de Înțelegere pentru asistența macrofinanciară și aceasta a fost pentru a preveni riscul în procesul electoral. Această pre-condiționalitate a fost aplicată și nu a fost posibilă acordarea asistenței macrofinanciare”, a menționat ambasadorul. Peter Michalko a mai spus că UE și  țările membre știu foarte bine ce se întâmplă în Republica Moldova și, cu regret, unele probleme, cum ar fi libertatea presei, persistă de zece ani.

Conferința „Consolidarea încrederii în procesele democratice: provocări juridice și politice în Republica Moldova” a fost organizată la inițiativa Fundației Konrad Adenauer, Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate și Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău