OPINII despre Summitul 5+2 la Roma | Reglementarea politică bate pasul pe loc, chiar dacă sunt înregistrate progrese nesemnificative

  • 29 Mai 2018 11:12
OPINII despre Summitul 5+2 la Roma | Reglementarea politică bate pasul pe loc, chiar dacă sunt înregistrate progrese nesemnificative

O reuniune a negocierilor pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2 începe astăzi la Roma, sub egida președinției Italiei la OSCE. Principalele subiecte de discuție vor ține de implementarea angajamentelor stabilite anterior și vor fi trasate prioritățile pentru perioada următoare. Experții se declară sceptici în privința unor decizii importante care ar putea fi luate la Roma, menționând că până acum au fost făcuți pași mici, iar la principalele subiecte precum reglementarea politică a conflictului nu s-a ajuns.

Negocierile vor fi prezidate de Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei pentru reglementarea transnistreană Franco Frattini, iar Chișinăul va fi reprezentat de vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. 

În cadrul reuniunii vor fi discutate progresele obținute de către Chișinău și Tiraspol în procesul de implementare a angajamentelor stabilite în așa-numitul pachet „Berlin +”. De asemenea urmează a fi trasate prioritățile în procesul de reglementare transnistreană pentru perioada următoare. 

În ultimul an s-au înregistrat anumite progrese în ce privește reglementarea transnistreană, dar care se referă doar la probleme secundare, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic, Anatol Țăranu. În acest context, el menționează că părțile așa și nu au reușit să înceapă discuțiile pe subiecte ce țin de reglementarea politică a conflictului, care sunt blocate de Tiraspol și Moscova. Anatol Țăranu mai susține că nu există premise pentru a aștepta decizii cardinale după discuțiile de la Roma. 

„Summitul de la Roma va fixa aceste progrese de ordin secundar, dar eu nu cred că ne putem aștepta la o mișcare cardinală în ceea ce privește reglementarea politică. Reglementarea politică bate pasul pe loc, chiar dacă sunt înregistrate anumite progrese nesemnificative”, a spus Anatol Țăranu.

Acțiunile din ultima perioadă nu ne permit să fim optimiști în privința rezultatelor negocierilor de la Roma, susține și expertul Rosian Vasiloi. Potrivit acestuia autoritățile de la Chișinău trebuie să fie mai ferme pe anumite subiecte, dar și mai deschise cu societatea civilă. În plus, este nevoie de elaborarea unor politici clare privind poziția Chișinăului față de procesul de reglementare transnistreană, susține Rosian Vasiloi.

„Cu părere de rău, până la moment, tot ceea ce se întâmplă se face ad-hoc, fără o politică clară cum vede Republica Moldova reintegrarea țării. Cred că a venit timpul când autoritățile ar trebui să elaboreze un asemenea document pentru a nu cădea în capcana unor interese obscure ale unor elite politice fie de la Chișinău, fie de la Kiev, fie de la Moscova”, a susținut Rosian Vasiloi.

Amintim că ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc la Viena la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, după o pauză de un an și jumătate.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău