Opinii despre mesajele transmise de către Maia Sandu la conferința de securitate de la München

  • 21 Februarie 2022 13:19
Opinii despre mesajele transmise de către Maia Sandu la conferința de securitate de la München

La conferința de securitate de la München, președinta Maia Sandu a prezentat lumii mesaje care se referă la agenda reală a Republicii Moldova, consideră unii comentatori politici. Alții, însă, în luarea de cuvânt a Maiei Sandu remarca lipsa mențiunii cu privire la prezența ilegală a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, mai ales în contextul crizei de la granița ruso-ucraineană, transmite Radio Chișinău.

Mesajele transmise de președinta Maia Sandu la Munchen se referă la agenda reală de reforme pe care și-a asumat-o actuala conducere a Republicii Moldova. Pe de altă parte, este important contextul regional de securitate, ținând cont de criza din Ucraina, consideră analistul politic Ion Tăbârță.

„Președintele Maia Sandu a venit cu mesaje care se referă la agenda reală a Republicii Moldova. totodată noi înțelegem că discursul și participarea președintei Sandu la această conferință, are loc într-un context internațional foarte complicat, securitatea continentului european. Republica Moldova fiind un stat vecin al Ucrainei e direct, sub o formă sau alta, atras în acest conflict. De aceea această participare e prestigioasă, ea are o imagine foarte bună în Occident și ea se referă la ce își propune Republica Moldova în realizarea reformelor, dar vine să transmită și mesaje din partea Republicii Moldova în actualul context internațional foarte complicat”.

În opinia editorialistului Nicolae Negru, președinta Maia Sandu ar fi trebuit, însă, să vorbească nu doar despre corupție și migrație, două probleme mari, însă și despre securitatea Republicii Moldova. Mai ales, că în regiunea separatistă transnistreană, în ultima perioadă, așa-zise forțe de pacificare desfășoară exerciții.

„Mi se pare ciudat totuși că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a vorbit despre ce se întâmplă în jurul republicii, despre această concentrare a trupelor ruse, despre aceste amenințări, ultimatumul pe care l-a pus Putin Statelor Unite și NATO, ultimatum care ne vizează și pe noi. Pretențiile lui Putin sunt despre sfera de influență în care trebuie să intre și Republica Moldova, sfera de influență pe care o dorește Rusia. Se întâmplă niște lucruri și la noi, pe Nistru, aceste așa-zise forțe de pacificare exersează, organizează trageri”.

La conferința anuală de securitate de la Munchen la care a participat, președinta Maia Sandu a vorbit despre eforturile autorităților de la Chișinău de combatere a corupției și despre oportunitățile de investiții oferite de Rep. Moldova. La Munchen, Maia Sandu s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz, cu noul premier bulgar Kiril Petkov,  cu secretarul general al INTERPOL Jürgen Stock, comisarul european pentru buget și administrație Johannes Hahn și cu secretarul general-adjunct al NATO Mircea Geoană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău