OPINII, despre inițiativa privind modificarea Constituției care ar permite Găgăuziei ieșirea din componența R.Moldova: Este lansată, de fapt, de coloana a cincea a Rusiei
-
06 Martie 2019 09:26
În Adunarea Populară de la Comrat, a apărut un proiect de modificare a Constituției care i-ar permite regiuni autonome filoruse să-și proclame independența în cazul în care în Republica Moldova își pierde statalitatea.
Asemenea inițiative apar periodic la Comrat, iar experții califică proiectul drept o nouă provocare din partea Rusiei.
Inițiativa nu are deocamdată un statut oficial, aceasta fiind doar publicată pe pagina web a Legislativului găgăuz, fiind propusă spre consultări. Proiectul propune modificarea Constituției care să prevadă posibilitatea ieșirii regiunii din componența Republicii Moldova în cazul în care aceasta își pierde statalitatea. De asemenea, proiectul propune și majorarea competențelor de autoadministrare a acestei autonomii.
Este o inițiativă lansată, de fapt, de coloana a cincea a Rusiei, după scorul modest obținut de Partidul Socialiștilor, pro-rus, la alegerile parlamentare din Republica Moldova, a comentat pentru Radio Chișinău, analistul politic, Vlad Țurcanu. Asemenea inițiative sunt folosite și de autoritățile găgăuze, care, la rândul lor, nu întâmpină piedici din partea celor de la Chișinău, a mai atenționat Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial.
În același timp, constituționalistul Nicolae Osmochescu crede că inițiativa poartă mai mult un caracter politic, decât juridic. Potrivit acestuia, pe de o parte, Adunarea Populară de la Comrat nu poate iniția modificarea Constituției. În același timp, chestiunea ce ține de dreptul la autodeterminare a autonomiei poate fi inclusă în Constituție doar prin referendum.
Aceasta nu este prima inițiativă de acest din regiunea găgăuză. În 2014, aici a fost organizat și un referendum, declarat ilegal de instanțele de judecată și nerecunoscut de Chișinău, la care aproape 100% din participanți s-a declarat în favoarea unei inițiative similare de separare de Chișinău, dar și pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică.