OPINII | Cele peste 20 de milioane de tone de grâu blocate în Ucraina din cauza războiului reprezintă principalul motiv al crizei securității alimentare generată la nivel mondial. Rep. Moldova este afectată de această criză
-
10 Iunie 2022 13:47
Cele peste 20 de milioane de tone de grâu blocate în Ucraina din cauza războiului reprezintă principalul motiv al crizei securității alimentare generată la nivel mondial. Rep. Moldova aflată în imediata apropiere a Ucrainei este afectată de această criză. De cealaltă parte, o rată a inflației alimentare de 31% nu poate fi explicată doar prin factori externi ci prin monopolizarea economiei naționale și intervenția slabă a statului în gestionarea situației, au atenționat experții din cadrul unei noi dezbateri organizate de Agenția IPN cu tema „Fațetele crizei alimentare în Republica Moldova și în lume”.
Criza alimentară din Rep. Moldova, la fel ca și în lume, este generată în mare parte de către războiul Federației Ruse în Ucraina, care a întrerupt lanțurile comerciale cu cele două state, importanți exportatori de produse agro-alimentare, a explicat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu:
”Întreruperea acestor lanțuri comerciale care asigurau o bună parte din populația lumii cu produse alimentare cauzează această criză. Cele peste 20 de milioane de tone de grâu care astăzi sunt blocate în depozitele din Ucraina, nefiind exportate către consumatorul final sunt motivul acestei crize”, a afirmat ministrul.
Potrivit ministrului Gherciu, sectorul agricol este afectat și de dificultăți în a exporta pe alte piețe din străinătate, întâmpinând obstacole majore la ieșirea din țară pe partea vestică, deoarece fluxul de mărfuri din Ucraina este în mare parte direcționat inclusiv pe teritoriul Rep. Moldova.
Criza nu e provocată doar de factori externi, ci și de faptul că statul nu deține suficiente pârghii și instrumente pentru a demonopoliza economia, susține fostul deputat Alexandru Slusari, director executiv Asociației ”Forța Fermierilor”.
Alexandru Slusari s-a arătat nemulțumit și de sprijinul oferit de guvern pentru agricultorii din Rep. Moldova, declarând că subvenționarea cu 30 la sută pentru motorină este insuficiență în condițiile noilor prețuri la combustibil. În replică, ministrul Agriculturii s-a referit la creșterea cu circa 200 de milioane de lei a Fondului de Subvenționare anul acesta pentru a ajuta agricultorii să treacă criza.
”Trebuie să constatăm câteva lucruri grave că procesul producerii, depozitării, comercializării, exportului și parțial procesării produselor agro-alimentare este gestionat și se află sub controlul unui grup foarte îngust. Nu poate 2,5 milioane de oameni populația care a mai rămas în Rep. Moldova să fie ostateci, inclusiv și zeci de mii de fermieri la un grup restrâns de persoane care controlează aproape toate piețele agro-alimentare. Concurența la noi nu există. Dacă în scurt timp statul nu își schimbă atitudinea față de situația pe piețele agro-alimentare și nu revine la un control mai riguros ți aplicarea legislației de protecția a concurenței noi vom avea în continuare explozia de prețuri, ruinarea fermierilor mici și mijlocii de la sate”, a subliniat Alexandru Slusari.
Ministrul Gherciu susține că sunt suficiente stocuri de produse alimentare în Rep. Moldova. El a explicat că fost elaborată o listă cu circa 14 produse de bază care ar urma să asigure securitatea alimentară printre acestea grâu, porumb, floarea soarelui, carne de porc, carnea de pui, ouă.
Rep. Moldova are deficit doar la carnea de pui și de porc cu respectiv 30% și 12 procente.
O altă vulnerabilitate sunt produsele lactate, țara noastră importând anual circa 160 de mii de tone de produse lactate.
Președinta Maia Sandu a convocat marți 7 iunie, Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre problema securității alimentare.