Opinii | Candidata Partidului Șor la alegerile pentru funcția de bașcan al regiunii găgăuze ar putea fi exclusă din turul doi al scrutinului electoral

  • 08 Mai 2023 13:02
Opinii | Candidata Partidului Șor la alegerile pentru funcția de bașcan al regiunii găgăuze ar putea fi exclusă din turul doi al scrutinului electoral

Candidata Partidului Șor la alegerile pentru funcția de bașcan al regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, ar putea fi exclusă din turul doi al scrutinului electoral, în urma perchezițiilor efectuate ieri de oamenii legii, sunt de părere unii analiști politici. Totodată, ei atenționează că politicul nu trebuie să intervină în această decizie, care trebuie să fie exclusiv a instanței judecătorești, transmite Radio Chișinău.

Analistul politic, Veaceslav Berbeca, nu exclude faptul că Evghenia Guțul, candidata Partidului Șor, ar putea fi scoasă din cursă, în urma perchezițiilor efectuate duminică, când procurorii au constatat că unii dintre membrii staff-ului electoral al acesteia ar fi comis încălcări, acceptând bani despre care se presupune că au fost primiți de la un grup criminal organizat și nu au fost declarați la CEC.

„Cred că putem face o comparație cu ce s-a întâmplat în raport cu candidatul Șor la Bălți și în raport cu candidatorul Șor în alegerile din Găgăuzia. După ce am văzut materialele prezentate de Poliție, bănuiesc că va fi aplicată legea după modul în care a fost aplicată ea în raport cu Marina Tauber atunci când ea candida pentru funcția de primar în municipiul Bălți. Sunt situații similare, aceleași probe, cu oameni plătiți…”, a declarat Berbeca.

Există o anumită doză de incertitudine în ceea ce privește decizia pe care o va lua CEC-ul de la Comrat în această situație, spune analistul politic Anatol Țăranu:

„Eu cred că lucrurile vor ajunge până la judecată și deja sentința judecătorească va introduce o mare doză de certitudine în situația creată. Eu sper că nu va fi o decizie politică, trebuie să fie o decizie de drept în exclusivitate. Alta e că această decizie de drept, în conformitate cu legea, va avea consecințe politice, evident”, a menționat Țăranu.

Poliția a făcut publică o înregistrare video și interceptări audio care ar demonstra schema prin care se efectua coruperea alegătorilor de către reprezentanții Partidului Șor. În una dintre secvențele audio cei vizați ar discuta despre sume de bani de până la 15 mii de lei.

Într-un comunicat, Poliția afirmă că fiecare activist era remunerat cu câte 15 000 de lei, dacă reușea să convingă 30 de alegători să voteze pentru candidata partidului ȘOR, la alegerile din regiunea găgăuză. Fugarul Ilan Șor a calificat perchezițiile ca pe abuzuri din partea regimului. În urma descinderilor, nici o persoană nu a fost reținută.

Reprezentanta Partidului Șor, Evghenia Guțul, candidează pentru funcția de bașan al regiunii găgăuze și a acces, alături de candidatul Partidului Socialiștilor, în cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc duminica viitoare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău