Opinii. Adunarea „Moldova Europeană” este un eveniment geopolitic de care depinde viitorul nostru, iar organele de drept vor avea o sarcină dificilă în asigurarea ordinii publice

  • 19 Mai 2023 13:18
Opinii. Adunarea „Moldova Europeană” este un eveniment geopolitic de care depinde viitorul nostru, iar  organele de drept vor avea o sarcină dificilă în asigurarea ordinii publice

Adunarea „Moldova Europeană” de duminică este un eveniment geopolitic de care depinde viitorul nostru și ar fi trebuit organizată încă atunci când Rep. Moldova a obținut statut de țară candidată la aderare, consideră istoricul Octavian Țîcu. Totodată, organele de drept vor avea o sarcină dificilă în asigurarea ordinii publice în această zi, a subliniat fostul deputat Chiril Moțpan.  În același timp, pe lângă riscurile la adresa securității statului, există și amenințări ce vizează securitatea informațională, au declarat experții în cadrul unor dezbateri la Agenția de presă IPN, transmite Radio Chișinău.

Istoricul și fostul deputat, Octavian Țîcu, este de părere că s-a întârziat mult cu Adunarea „Moldova Europeană”, subliniind că evenimentul trebuia organizat încă atunci când Rep. Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Este un lucru istoric și nu a fost pe deplin înțeles de cetățenii Rep. Moldova, dar nici de actuala guvernare. Moldovenii cumva au reacționat calm, nu am avut nicio manifestare de sprijin popular acestei idei, dar ea este foarte importantă. Marile idei au nevoie de mare susținere și au nevoie de prezență în spațiul public. Cetățenii trebuie să înțeleagă că această adunare este politică, geopolitică și că de ea depinde viitorul nostru politic”, a spus Octavian Ticu.

În cadrul dezbaterii a fost abordat și subiectul cu privire la riscurile la adresa securității statului în contextul evenimentului din data de 21 mai. Organele de drept vor avea o sarcină dificilă în asigura ordinii publice în această zi și în menținerea climatului normal în acest spațiu, a subliniat fostul deputat Chiril Moțpan, membru al comisiei securitate și ordine publică.

„Vor fi solicitate la maxim forțele de ordine, dar eu sper că și cealaltă parte a societății care nu vrea să se integreze în UE să înțeleagă importanța acestui eveniment. Orice situație de conflict, de încercări de a organiza busculade și alte lucruri   trebuie să fie din start sistate”, a spus Chiril Moțpan

Între timp, specialista în securitate și apărare, Victoria Roșa, consideră că mai există și riscuri la adresa securității informaționale.

„Anume Adunarea Națională Moldova Europeană vine cu un element inclusiv de combatere acestui risc de dezinformare pentru a aduce mai multă informație populației. Cred că este important să avem cât mai multe evenimente de acest fel”, a precizat Victoria Roșa.

La începutul săptămânii, secretarul general al Guvernului, Artur Mija, care este și președintele grupului de organizare a Adunării, a declarat că siguranța participanților este în prim plan, iar Poliția va preveni orice încercare de violență și va asigura ordinea și liniștea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău