Opinii | Adoptarea legii care prevede interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei este un lucru firesc și logic

  • 08 Aprilie 2022 13:01
Opinii | Adoptarea legii care prevede interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei este un lucru firesc și logic

Parlamentul a votat ieri un pachet de amendamente menite să protejeze spațiul informațional al Republicii Moldova dar și un amendament la Codul Contravențional prin care se interzic simbolurile agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei – însemnele ”V”, ”Z” precum și panglica negru-oranj. Proiectul de lege este salutat de către experți, care au explicat pentru Radio Chișinău că sub aceste simboluri în Ucraina în prezent sunt omorâți oameni, sunt comise crime de război, sunt uciși copii, sunt distruse localități, grădinițe și spitale, iar folosirea lor în Rep. Moldova ar însemna susținerea agresorului, transmite Radio Chișinău.

Adoptarea legii care prevede interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei este un lucru firesc și logic, deoarece Constituția Re. Moldova spune că este interzisă propagarea războiului, a urii față de alte popoare. Prin acest amendament la Codul Contravențional, Rep. Moldova se aliniază la acțiunile organizațiilor internaționale și Uniunii Europene care au condamnat ferm războiul din Ucraina, a declarat pentru Radio Chișinău comentatorul politic Nicolae Negru.

”Ce se întâmplă acum în relația dintre Rusia și Ucraina, sub aceste simboluri sunt omorâți oameni, sunt comise crime de război, sunt uciși copii, sunt distruse blocuri de locuit, spitale, grădinițe de copii. Mi se pare că acest lucru trebuia făcut de la bun început. Dar vorba ceea, mai bine mai târziu decât niciodată. De luat în considerație că și Organizația Națiunilor Unite și alte instituții și organizații internaționale au condamnat acest război, această agresiune a Rusiei asupra Ucrainei și Rep. Moldova se aliază Uniunii Europene și altor instituții internaționale în atitudinea ei față de război.”

Panglica bicoloră negru-oranj, însemnele V și Z  sunt un simboluri ale războiului, ale agresiunii ruse asupra Ucrainei, al dezmățului militar organizat de Federația Rusă în statul vecin. În aceste condiții folosirea acestor simboluri în manifestările de la Chișinău ar fi o sfidare a ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina și un semn de solidaritate cu agresorul împotriva victimei, susține și istoricul Anatol Țăranu, ex-deputat și fost ambasador la Moscova.

”Din acest punct de vedere legea care a fost adoptată la Chișinău este una absolut logică și se înscrie în acea politică de neacceptare a războiului pe care o promovează Guvernul Rep. Moldova. Încercarea mai multor forțe politice de la Chișinău de a continua practicile vechi, de a rămâne în cadrul ideologiei  militariste ruse, întruchipată inclusiv de acest simbol a tricolorului ”Sfântului Gheorghe” înseamnă nu doar sfidarea bunului simț dar deja este și sfidarea legii Rep. Moldova și guvernarea trebuie să găsească posibilitatea de  a nu admite încălcarea legii iar în caz că acest lucru se va întâmpla vinovații să fie pedepsiți cu toată asprimea””

Amintim că deputații din majoritatea parlamentară PAS au votat un amendament la Codul Contravențional, prin care se interzic pe teritoriul R. Moldova simbolurile ce reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei – însemnele „Z”, „V” și panglica „Sfântul Gheorghe”, iar propagarea acestora va fi pedepsită cu amenzi de până la 18 mii de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău