OPINIE | Vladimir Socor. Ce înseamnă pentru Europa încă șase ani cu Vladimir Putin

  • 19 Martie 2018 09:30
OPINIE | Vladimir Socor. Ce înseamnă pentru Europa încă șase ani cu Vladimir Putin

Vladimir Socor, expert în cadrul institutului american Jamestown Foundation și unul dintre cei mai importanți analiști ai politicii ruse, într-un interviu acordat echipei Jurnalului de Seară, la Digi24, menționează că România are motive să se uite cu îngrijorare la cei încă șase ani pe care Vladimir Putin îi va petrece la Kremlin. Asta pentru că realegerea lui va duce la o Rusie și mai agresivă și sfidătoare a regulilor internaționale.

În Rusia, alegeri prezidențiale, ca și cele parlamentare, nu sunt alegeri competitive. Sunt alegeri regizate cu deznodământul cunoscut dinainte. Pentru Vladimir Putin problema care se pune nu este a procentajului cu care va câștiga, dar este procentajul prezenței la vot.

Pentru el este important să creeze în exterior aparența unui consens politic intern în jurul lui ca persoană. Acest consens este real, pe care domnul Putin a reușit, prin mijloace propagandistice, unele dintre ele deosebit de primitive și nesofisticate, altele rafinate, prin acest mix de mijloace a reușit să creeze un consens intern politic foarte consistent.

Dar consensul politic are nevoie de confirmare în termeni de procentaje. Toată bătălia propagandistică se duce pe o prezentare la vot de peste 66%. Iar câteva candidaturi regizate tot de către Kremlin, candidaturi minore, conferă aparența unui pluralism politic, acolo unde există de fapt monopolul puterii”, afirmă Vladimir Socor, expert Jamestown Foundation.

Presupunând că domnul Putin supraviețuiește încă șase ani, în ceea ce privește sănătatea personală - că nu mai e un om tânăr - nu vom vedea schimbări în politica externă a Rusiei, dar vom vedea o intensificare a unor tendințe deja existente, și anume jocul fără reguli în politica internațională.

Rusia lui Putin a venit în ultimii doi-trei ani, cu o nouă abordare a relațiilor interstatale, a sistemului politic internațional. Acesta este jocul fără reguli. Îmi amintesc, din tinerețea mea în România, expresia "joacă la cotonogeală". Așa joacă Rusia actualmente în sistemul internațional: fără reguli. Occidentul nu a găsit până acum răspunsul la jocul fără reguli al Rusiei”, adaugă expertul.

Sursa: Digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău