Opinie | Vizita echipei guvernamentale la Bruxelles ține de contextul politic al decizie pe care trebuie să o ia Uniunea Europeană în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova

  • 25 Octombrie 2023 13:57
Opinie | Vizita echipei guvernamentale la Bruxelles ține de contextul politic al decizie pe care trebuie să o ia Uniunea Europeană în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova

Vizita echipei guvernamentale la Bruxelles ține de contextul politic al decizie pe care trebuie să o ia Uniunea Europeană în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare cu Rep. Moldova, susține analistul Ion Tăbârță, gtransmikte Radio Chișinău.

Premierul Dorin Recean se va afla la Bruxelles până joi, 26 octombrie. El este însoțit de mai mulți miniștri de la Chișinău printre care cel al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea; ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu; ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov; și secretara de stat la Ministerul Energiei, Carolina Novac. Este un semn că se discută în termeni reali despre deschiderea negocierilor, susține analistul Ion Tăbțârță.

„Pentru a implementa acel acquis comunitar este nevoie de această abordare sectorială, comprehensivă pe domenii. Faptul că premierul merge însoțit de această delegație numeroasă este un semn bun pentru Rep. Moldova că se discută în termeni reali privind începerea negocierilor de aderare”, a spus analistul.

Pe lângă întâlnirile cu oficiali din structurile UE, privind agenda de integrare a Rep. Moldova, premierul are programată și o întrevedere cu  Secretarul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg. Cei doi oficiali vor discuta despre programele de apărare și reziliență, inclusiv interoperabilitate cu NATO și țările membre în contextul eforturilor de modernizare a Armatei Naționale, anunță premierul.  Este un semnal al aprofundării relațiilor Rep. Moldova cu Alianța Nord Atlantică, un partener important al țării noastre, apreciază analistul Ion Tăbârță.

„Cu toate că noi la nivel chiar d discurs politic, nu avem un mesaj asumat pro NATO, vedem că în ultima perioadă crește această relație de cooperare cu Alianța Nord Atlantică în domenii precum reformarea domeniului apărării, diferite proiecte inclusiv în domeniul combaterii dezinformării. Acest dialog crește în intensitate”, a menționat Ion Tăbârță.

Aceasta este cea de-a patra vizită într-o capitală europeană a premierului Dorin Recean, după cele de la București, Kyiv și Berlin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău