Opinie | UE și SUA au un interes mic de a media o coaliție post-electorală dintre PAS și PDM în 2018

  • 26 Decembrie 2017 09:50
Opinie | UE și SUA au un interes mic de a media o coaliție post-electorală dintre PAS și PDM în 2018

Alegerile parlamentare vor domina agenda publică a țării pe parcursul lui 2018, influențând enorm comportamentul elitelor, indiferent de orientarea lor geopolitică, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză dedicat prognozelor pentru anul 2018, semnat pentru Agenția IPN.

Dionis Cenușa amintește că toate sondajele realizate pe parcursul lui 2017 indică asupra faptului că Partidul Socialiștilor va câștiga alegerile parlamentare din 2018, dar fără a putea guverna de unul singur.

Referindu-se la sondaje, politologul scrie că acestea mai confirmă că forțele pro-europene pot acumula un număr de voturi suficient pentru a guverna, iar pentru a juca un rol cât mai important în negocierile post-electorale, Democrații țintesc între 15-20 mandate, scrutinul mixt urmând să le faciliteze atingerea acestei ținte.

În acest fel, Democrații împreună cu blocul PAS și Platforma DA ar putea însuma între 35-45% din voturi. Deocamdată, Maia Sandu, la fel ca și Andrei Năstase, au respins orice probabilitate de coalizare cu PDM, scrie politologul.

El opinează că interesul europenilor și americanilor de a media o coaliție de guvernare pro-europeană cu participarea PDM este foarte mic, dar victoria Socialiștilor ar putea schimba atitudinea, subliniind că Democrații ar miza în acest sens pe SUA. O condiție-cheie pentru a examina o asemenea perspectivă ar putea fi separarea definitivă a PDM de Vladimir Plahotniuc, lucru pe care ultimul nu-l poate accepta, deoarece are nevoie de garanții de imunitate.

Un asemenea scenariu ar fi inacceptabil pentru PAS și Platforma DA, care își datorează baza electorală în principal electoratului și retoricii anti-corupție-oligarhie-Plahotniuc, precizează politologul.

El consideră că soarta coaliției de guvernare post-electorale va depinde de numărul formațiunilor politice care vor accede în Parlament și dacă pe lângă Socialiști vor intra alte forțe cu inclinație pro-rusă – Partidului Nostru sau PCRM.

O coaliție dintre PSRM și PDM este cel mai puțin probabilă, dar nu poate fi exclusă cu condiția că PSRM trădează unele angajamente față de Rusia, iar PDM se vede amenințat de perspectiva alegerilor anticipate, concluzionează Dionis Cenușa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău