OPINIE: Socialiștii își întăresc pozițiile

  • 04 Noiembrie 2019 08:23
OPINIE: Socialiștii își întăresc pozițiile

Odată cu rezultatul obținut de candidatul Partidului Socialiștilor în Chișinău, PSRM își întărește pozițiile. Totodată, din această cauză nu va avea de suferit coaliția de guvernare. De această părere este comentatorul politic Victor Ciobanu. Fota deputată Stela Jantuan susține că după rezultatul de ieri, care arată că Ion Ceban a obținut victoria la Primăria capitalei cu 52,39% din voturi, blocul ACUM trebuie să-și analizeze foarte serios greșelile, transmite IPN.

„La nivel de Guvern, socialiștii pot pretinde anumite ministere, nu văd de ce ACUM nu le-ar ceda anumite ministere, făcând și anumite reforme a Guvernului care se impune pentru că precedenta a fost una nereușită realizată de PDM”, a declarat Victor Ciobanu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8. În opinia lui, miza cea mare a președintelui Igor Dodon este figura procurorului general și pentru aceasta se joacă, în fond, acum.

Comentatorul crede că mișcările imediat următoare vor fi legate anume de acest lucru. Totodată, Victor Ciobanu consideră că după obținerea victoriei socialiștilor în capitală, alianța de guvernare nu va avea de suferit și niciuna dintre părțile coaliției nu este interesată de alegeri parlamentare anticipate.

Fosta deputată Stela Jantuan este de părere că blocul ACUM trebuie să analizeze foarte serios faptul că pentru prima dată în ultimii ani partidele de dreapta „au făcut cadou” capitala formațiunilor de stânga. „A fost „ruptă” tradiția aceasta că Chișinăul aparține partidelor de dreapta. Blocul ACUM trebuie să-și analizeze greșelile sale care au contribuit la acest rezultat, pe linia de comunicare, în primul la nivel guvernamental, care are efectele sale și la nivel local”, a menționat fosta deputată.

În opinia ei, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr are poziții mai vulnerabile în comparație cu Partidul Acțiune și Solidaritate. „O lecție pe care trebuie să o învețe domnul Năstase, liderul PPDA, în funcția la care revine de ministru de interne, trebuie să-și revadă și metodele de lucru, și rezultatele la care vrea să ajungă. Eu cred că anume acest lucru a contribuit și la dezamăgirea propriului electorat”, a declarat Stela Jantuan.

Directorul executiv al Asociației ADEPT Igor Boțan este de părere că odată ce Ion Ceban a câștigat alegerile din municipiul Chișinău, socialiștii trebuie să degajeze situația tensionată care s-a creat între blocul ACUM și PSRM.

După scrutinul de ieri, 3 noiembrie, socialistul Ion Ceban a câștigat funcția de primar al municipiului Chișinău cu voturile a 52,39% de alegători. Andrei Năstase a pierdut cu 47,61% din sufragii.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău