OPINIE | Sistemul mixt de vot nu oferă suficientă reprezentativitate pentru diasporă

  • 17 Decembrie 2018 16:31
OPINIE | Sistemul mixt de vot nu oferă suficientă reprezentativitate pentru diasporă

Dumitru Pogorea, președintele Centrului național cultural „Luceafărul” din Novosibirsk, Rusia, a anunțat că va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie în circumscripția electorală alocată diasporei moldovenești din Federația Rusă. Într-o conferință de presă la IPN, acesta a afirmat că, din luna septembrie, când 11 organizații ale diasporei moldovenești din Federația Rusă i-au exprimat susținerea, au început presiunile asupra acestor organizații, iar cea mai gravă situație este în Krasnoiarsk.

Dumitru Pogorea a mai spus că situația din Republica Moldova se înrăutățește. Iar actualul sistem de vot, cel mixt, nu oferă reprezentativitate pentru diasporă, deoarece acesteia îi sunt oferite doar trei circumscripții. Diaspora este dezavantajată și prin faptul că cei care vor să participe la alegeri trebuie să vină în țară de mai multe ori pentru a se înscrie în cursa electorală. Candidații trebuie să inițieze procesul de strângere a semnăturilor și ulterior să depună personal semnăturile la  CEC.

Mihail Garbuz președintele Partidului Patrioții Moldovei a spus, în aceeași conferință de presă, că reprezentanții partidului de la guvernare, care deține resurse administrative, vor strânge cea mai mare parte din semnături în circumscripții, iar partidelor mai mici le va fi foarte dificil să strângă aceste semnături.

De asemenea, potrivit liderului Partidului Patrioții Moldovei, există pericolul ca CEC-ul să anuleze o parte din semnături la comanda actualei guvernări, care a instaurat dictatura în țară. Politicianul mai spune că actuala guvernare face presiuni inclusiv pe funcționarii publici, care se tem să nu-și piardă locurile de muncă.

Alexandr Popa, copreședintele Asociației „Patria mea e Moldova”, s-a adresat viitorilor deputați cu apelul să nu uite de promisiunile făcute alegătorilor în campania electorală și să mențină legătura cu alegătorii, prin întâlniri periodice. Acesta a regretat că Republica Moldova a pierdut, din motive economice, foarte mulți cetățeni, specialiști în diverse domenii. O parte din aceștia au plecat și din cauza tensiunilor care există în societate, a presiunilor care se fac asupra vorbitorilor de limbă rusă. E nevoie să se pună capăt divizării cetățenilor pe criterii etnice, iar în toate acordurile internaționale pe care le semnează Republica Moldova să se țină cont de interesul național, a mai spus copreședintele Asociației „Patria mea e Moldova”.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău