OPINIE | Regimul aflat la guvernare încearcă să completeze CC cu persoane devotate

  • 13 Decembrie 2018 08:19
OPINIE | Regimul aflat la guvernare încearcă să completeze CC cu persoane devotate

Prin ultimele două numiri de judecători la Curtea Constituțională, este vorba despre numirea fostului procuror general Corneliu Gurin și fostului director al Serviciului de Informații și Securitate, deputatul democrat Artur Reșetnicov, regimul aflat la guvernare încearcă să  completeze Curtea Constituțională cu persoane devotate Partidului Democrat.

Fosta judecătoare Domnica Manole a expus această opinie în platoul Jurnal TV, transmite IPN.

Potrivit ei, această completare la CC are loc prin încălcarea flagrantă a legii. „Deci, nu mai putem vorbi cel puțin de o aparență a respectării legilor la numirea acestor persoane în rândul magistraților CC. Au fost încălcate flagrant toate prevederile legale. Nu putem vorbi despre faptul că domnul Gurin și domnul Reșetnicov își ocupă funcțiile în mod legal”, este de părere Domnica Manole.

Potrivit ei, despre vacanța funcției de judecător la CC s-a aflat abia marți, odată cu plasarea anunțului pe pagina Consiliului Superior al Magistraturii despre numirea lui Corneliu Gurin. „Despre demisia domnului Dolea noi nu am știut. Această chestiune nu a fost plasată în ordinea de zi a ședinței Consiliului, așa cum obligă legea”, susține fosta judecătoare, întrebându-se de ce s-au numit cei doi magistrați cu atâta grabă. Domnica Manole este de părere că fostul procuror general, Corneliu Gurin, dacă ține la onoarea lui, nu trebuie să accepte funcția.

Juristul Pavel Midrigan consideră că în ultimii 7-8 ani, Curtea Constituțională a avut un șir de hotărâri destul de controversate din punct de vedere juridic. Potrivit lui, instituția este influențată de mediul politic. „Este o realitate că politicul are o influență mult mai mare decât în toți anii de când avem proclamată independența Republicii Moldova”, spune Pavel Midrigan. Juristul spune că atât cetățenii, cât și unii juriști din sistem nu au încredere în Curtea Constituțională.

Comentatorul politic Alexandr Petcov este de părere că cei care dețin în prezent puterea în Republica Moldova pur și simplu au discreditat în întregime Curtea Constituțională. Acest lucru se întâmplă de mai mulți ani. „Ei, prin numirile acestea, trezesc un sentiment de groază și profund dezgust față de ce se întâmplă în stat în genere”, spune Alexandr Petcov. În opinia lui, ambii judecători numiți nu au în palmaresul personal ceea ce ar trebui să aibă orice judecător la Curtea Constituțională nu doar prin lege, dar și printr-o cutumă.

Miercuri, 12 decembrie, Guvernul l-a numit pe deputatul democrat Artur Reșetnicov, fost director SIS, în calitate de judecător la Curtea Constituțională. Numirea are loc la o zi după ce Consiliul Superior al Magistraturii l-a numit în această funcție pe fostul procuror general Corneliu Gurin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău