Opinie | Procurorii trebuie trași la răspundere pentru zădărnicirea anchetei fraudei bancare

  • 02 Iulie 2019 08:00
Opinie | Procurorii trebuie trași la răspundere pentru zădărnicirea anchetei fraudei bancare

Procurorii trebuie să fie responsabilizați pentru zădărnicirea anchetei legate de frauda bancară. Aceștia au întârziat mult în punerea sechestrului pe bunurile persoanelor implicate în furtul miliardului și astfel bunurile unor persoane au fost vândute altor proprietari.

Acum, statului îi va fi complicat pentru că ar putea să intre în litigiu cu noii proprietari și ar putea să aibă consecințe de ordin financiar și juridic. Declarațiile au fost făcute de fostul ministru al finanțelor Veaceslav Negruța în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV, transmite IPN.

Potrivit lui, raportul Kroll II privind frauda bancară ar trebui să fie punctul culminant în care să se vadă nume, jurisdicții și alte detalii despre cei implicați în furtul miliardului. În opinia lui, tărăgănarea în anchetarea fraudei bancare a creat spațiu și timp necesar pentru ca banii să se miște în alte părți, să fie folosiți și să nu fie recuperați în interesul public în Republica Moldova. Veaceslav Negruța spune că a trecut prea mult timp, iar posibilitatea de a recupera banii se reduce cu fiecare zi.

În opinia comentatorului politic Victor Ciobanu, în unele instituții au rămas oameni care au menirea să apere făptașii furtului miliardului. În plus, s-ar putea depista firme care au avut tangență cu frauda bancară, cu laundromatul rusesc care acum s-ar putea să fie găsite cu visteria goală sau în proprietatea altor oameni. „Iată ce se petrece acum. De fapt, se curăță aceste urme și banii se scot în alte jurisdicții”, susține Victor Ciobanu.

Expertul în economie Veaceslav Ioniță spune că Republica Moldova a devenit părtașă la mai multe scheme de spălare a banilor pentru că era vulnerabilă. Potrivit lui, atunci când în Parlament trebuia să fie votată legea care privea spălarea de bani, în 2012-2013, inițiatorii au recunoscut că fac acest lucru doar pentru că sunt impuși de Uniunea Europeană. „Deci, la noi n-a existat o infrastructură, un grup intern care într-adevăr să fie îngrijorat de lupta contra spălării banilor. Noi am mers pe dimensiunea aceasta de lupta contra spălării de bani doar sub presiunea externă”, susține Veaceslav Ioniță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău