Opinie | Numirea Evgheniei Guțul, susținută de omul Moscovei, Ilan Șor, ca membră a executivului de la Chișinău, ar însemna oficializarea unui „cal troian” la guvernare

  • 12 Septembrie 2023 13:53
Opinie | Numirea Evgheniei Guțul, susținută de omul Moscovei, Ilan Șor, ca membră a executivului de la Chișinău, ar însemna oficializarea unui „cal troian” la guvernare

Legislația națională nu stabilește un termen limită pentru semnarea decretului de numire a noului bașcan al regiunii autonome găgăuze în componența Guvernului și în același timp, în raport cu Evghenia Guțul există suspiciuni că ar acționa în interesul altui stat. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la Pro Tv Chișinău. Numirea Evgheniei Guțul, susținută de omul Moscovei, Ilan Șor, ca membră a executivului de la Chișinău, ar însemna oficializarea unui „cal troian” la guvernare, afirmă unii analiști, transmite Radio Chiținău.

Președinta Maia Sandu nu se grăbește să semneze decretul de numire a Evgheniei Guțul ca membră a guvernului de la Chișinău, conform afirmațiilor făcute la Pro TV Chișinău. Pe de o parte, pentru că legea îi permite acest lucru, neavând un termen limită de semnare a decretului, iar pe de altă parte, pentru că în privința bașcanului ales, există suspiciuni ca ar acționa împotriva Rep. Moldova și interesele altui stat. 

„Nici Adunarea Populară din Autonomia Găgăuză nu s-a lămurit cu această persoană (Evghenia Guțul n.red), cu atât mai mult noi. Deci, nu avem de ce să ne grăbim. Legea nu stabilește un termen limită pentru numire. Mai există și anumite suspiciuni în raport cu această persoană. În Guvern lucrează oameni pentru cetățenii Republicii Moldova, care respectă statul Rep. Moldova. Atunci când există suspiciuni că cineva face parte dintr-o grupare criminală sau apără interesele altui stat. În cazul acesta, trebuie să investigăm puțin lucrurile și nu avem de ce să ne grăbim cu numirea. Legea nu spune, nu îmi dă un termen când eu trebuie să fac acest lucru. Deci nu văd cum eu încalc legea”, a spus Sandu.

Analistul Ion Tăbârță a subliniat, în cadrul emisiunii Ora de vârf” de la Radio Chișinău, că în condițiile în care se presupune că Evghenia Guțul acționează în interesul altui stat, președintele Rep. Moldova are dreptul legal de a nu accelera semnarea decretului de numire.

Federația Rusă încearcă să coaguleze tot electoratul pro- rus, coordonat, sub o formă sau alta de această grupare informală deja Ilan Șor pentru a prelua controlul politic la alegerile din 2025 și a influența deciziile politice de la Chișinău. În acest context faptul că doamna Guțul nu a fost inclusă în componența Guvernului, președintele nici nu poate semna acest decret pentru că asta înseamnă că practic tu oficializezi un cal troian în componenta guvernului, inclusiv, din câte știu eu, cu acces la secretul de stat”, a menționat Tăbârță.

Evghenia Guțul a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, din partea Partidului Șor, scos, între timp, în afara legii. În perioada campaniei electorale au existat suspiciuni grave de corupere a alegătorilor, Evghenia Guțul având statut de învinuit, potrivit Procuraturii Anticorupție, într-un dosar de finanțare ilegală a Partidului Șor. Aceasta neagă, însă, acuzațiile care îi sunt aduse.

Partidul condus de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru implicarea în furtul miliardului a fost sancționat de Statele Unite dar și de Marea Britanie pe motiv că ar fi distorsionat procesul electoral și ar fi încercat destabilizarea din Rep. Moldova în interesul Moscovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău