OPINIE: Nimeni nu mai operează cu aderarea R.Moldova la UE pentru că încrederea este la cota zero

  • 08 Mai 2019 08:40
OPINIE: Nimeni nu mai operează cu aderarea R.Moldova la UE pentru că încrederea este la cota zero

„Să ne aducem aminte după 2009 încoace cum s-au perindat miniștrii și miniștrii de Externe care ne tot furnizau data depunerii cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și era ca într-un spectacol: se schimbau actorii și fețele din prim-plan, însă tot timpul ni se oferea această perspectivă. Acum, suntem într-o situație în care nimeni nu mai operează cu astfel de termene, pentru că încrederea este la cota zero”. Declarația îi aparține lui Petru Macovei, președinte al Asociației Presei Independente, reprezentant al societății civile în cadrul platformei civice a Partenriatului Estic și a fost exprimată în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Declarația îi aparține lui Petru Macovei, președinte al Asociației Presei Independente, reprezentant al societății civile în cadrul platformei civice a Partenriatului Estic și a fost exprimată în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Petru Macovei consideră că această încredere poate fi restabilită doar dacă vom putea readuce Republica Moldova la normalitate: „Când zic normalitate, mă refer la stat de drept funcțional, pentru că orice discuție o ai cu cetățenii despre UE, principiile și valorile europene. Există o singură soluție: ca oamenii integri, oamenii care înțeleg că legea trebuie să fie egală pentru toți, să guverneze această țară. Trebuie schimbată clasa politică din Republica Moldova astfel încât oamenii să nu-și mai mintă propii cetățeni și partenerii de dezvoltare, să înțeleagă că UE și Parteneriatul Estic este o șansă unică de dezvoltare și modernizare a Republicii Moldova”.

Mihai Mogâldea, expert la Institutul pentru Politici și Reforme Europene spune că voința politică este cu siguranță punctul de cotitură, dar și baza acestui mecanism de cooperare cu Uniunea Europeană.

„Fără voință politică, fără dorința elitelor de a lăsa la o parte interesele lor private și de a se concentra întra-devăr pe problemele cu care se confruntă societatea, nu vom putea asigura progresul pe dimensiunea implementării Acordului de Asociere și cooperare cu Uniunea Europeană. Dacă guvernul dorește să comunice într-un mod strategic despre realizările parteneriatului cu UE, nu poate omite segmente precum justiția, sănătatea, serviciile publice, învățământul, etc., pentru că automat cetățenii vor întreba de ce nu există un progres semnificativ pe aceste dimensiuni. Ceea ce am observat noi, spre exemplu în ultima campanie electorală, este că nu am avut niciun partid precursor integrării europene”, a declarat Mihai Mogâldea.

Fiind întrebată dacă tinerii se întorc acasă după ce vizitează statele Uniunii Eruopene, Ina Coșeru, membru al Comisiei de coordonare a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic și președintele Centrului Național de Mediu a declarat: „Cred că mulți dintre ei nu se întorc acasă și asta se datorează vitezei foarte mici de implementare a acelor reforme care sunt dorite de toată societatea. Toată lumea vede că lucrurile se schimbă foarte lent și după 10 ani de Parteneriat Estic putem să vorbim despre faptul că noi nu atât am implementat reformele europene la noi în țară, cât am început să discutăm despre acele probleme pe care le avem, să le conștientizăm și să căutăm acele soluții care există în cadrul Acordului de Asociere.”

sursa: tvrmoldova.md

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău