Opinie | În cazul sistării livrării gazului rusesc în Europa, R. Moldova ar putea procura gaze din alte surse

  • 09 Martie 2022 13:29
Opinie | În cazul sistării livrării gazului rusesc în Europa, R. Moldova ar putea procura gaze din alte surse

Republica Moldova este afectată de războiul din Ucraina, inclusiv din punct de vedere energetic. În cazul sistării livrării gazului rusesc în Europa, R. Moldova ar putea procura gaze din alte surse, așa cum a procedat în timpul crizei energetice din toamnă, dar sunt posibile noi majorări de prețuri la gaze și energie electrică, transmite Radio Chișinău.

În cazul în care Federația Rusă va sista furnizarea de gaze naturale prin intermediul conductei Nord Stream 1, care tranzitează teritoriul Ucrainei, va fi sistată și livrarea gazelor către R. Moldova, atenționează expertul Mihai Lupu de la Institutul de Energetică din Chișinău. În acest caz el apreciază că R. Moldova va putea procura gaze prin conducta Iași-Chișinău:

Înțelegem foarte bine că acele tranzituri de gaze care trec prin Ucraina și declarațiile făcute de Federația Rusă de a sista livrările către Europa pun sub pericol alimentarea cu gaze naturale și a R. Moldova. Lucru acesta trebuie să-l înțelegem foarte clar și trebuie să aducem un mesaj clar societății. E bine că Guvernul încearcă să găsească soluții, e bine că s-a încercat să fie diversificată alimentarea cu gaze a R. Moldova prin intermediul conductei deja construite. Primele cantități au fost deja livrate prin această conductă, aceasta ar fi o soluție pentru procurarea și de la alți furnizori”.  

Expertul remarcă faptul că, pe de altă parte, acest lucru va afecta și regiunea transnistreană, care consumă cea mai mare parte a gazelor furnizate R. Moldova și depinde financiar de cei mai mari consumatori din această zonă – Centrala electrică de la Cuciurgan și uzina metalurgică de la Râbnița.

Mihai Lupu spune că deocamdată sursele alternative de energie nu pot asigura întreg necesarul de consum al R. Moldova, iar pe parcursul celor 30 de ani de independență  nu a existat voință politică pentru securizarea statului din punct de vedere energetic:

Din 2000 discutăm de interconexiuni energetice cu partea română. Suntem în anul 2022 – am progresat ceva dar nu în acea măsură ca să fim independenți energetic.  Nu a existat voință politică la Chișinău pentru a de a face această diversificare, iar centrala de la Cuciurgan a profitat de acest lucru. Au profitat și politicienii din R. Moldova de acele procurări de energie care au avut loc în stânga Nistrului. În ceea ce privește aprovizionarea R. Moldova din surse alternative – mai avem de muncit.  R. Moldova s-a angajat să diversifice aceste surse de energie regenerabilă, dar nu în măsura să acopere 100% din consum”.

În acest context sunt posibile scumpiri ale energiei electrice. În același timp, experții așteaptă și creșterea în continuare a prețurilor la carburanți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău