OPINIE ECONOMIST: R.Moldova nu mai poate negocia nimic cu FMI, trebuie doar respectate toate condiționalitățile. Puțin probabil însă, că banii vor ajunge în acest an
-
14 Septembrie 2020 13:26
Guvernul speră să semneze Memorandumul cu Fondul Monetar Internațional în scurt timp, în pofida agendei politice și electorale de la Chișinău. Opoziția consideră aceste așteptări drept optimiste, în timp ce experții atrag atenția că acest lucru se poate întâmpla doar dacă vor fi îndeplinite toate condițiile convenite cu Fondul.
Premierul Ion Chicu a declarat după ședința tradițională de luni cu șeful statului și președintele Legislativului, că Parlamentul a adoptat majoritatea prevederilor convenite cu FMI, urmând să mai fie discutat și votat un singur proiect de lege, fără a oferi mai multe detalii, menționând doar că este vorba despre unul „complex și cu multe consecințe”. Ion Chicu și-a exprimat speranța că Memorandumul va fi semnat în scurt timp, în pofida situației politice și a perioadei electorale din Republica Moldova.
Vrem să credem că în pofida agendei politice electorale, acel program pe care l-am negociat în iulie cu FMI, va fi semnat și va intra în vigoare
Pe de altă parte, deputatul PAS Dumitru Alaiba, membru al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe sugerează că autoritățile au întârziat deja și califică așteptările lui Ion Chicu drept optimiste.
Acest optimism excesiv nu inspiră încredere. Ei știu foarte bine cum lucrează Fondul, ei știu foarte bine când trebuiau luate deciziile ca banii să ajungă în țară. Eu îi doresc dlui Chicu să aibă dreptate, dar nu știu dacă aș semna sub declarațiile lui.
Economistul Viorel Gârbu atrage atenția că Republica Moldova nu mai poate negocia condiționalitățile convenite, așa cum sugerează Ion Chicu. Potrivit acestuia, dacă Republica Moldova le va îndeplini pe toate, are șanse să încheie Memorandumul, dar există dubii că banii vor ajunge în acest an.
La această etapă nu se mai negociază nimic. Atunci când toate condiționalitățile vor fi respectate, banii vor fi aprobați și transferați Republicii Moldova. Nu știu dacă lucrul acesta se va întâmpla până la sfârșitul anului, la drept vorbind.
Misiunea FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la sfârșitul lunii iulie la un acord care prevede acordarea unei asistențe financiare în valoare de circa 558 de milioane de dolari, în schimbul mai multor reforme, inclusiv în domeniul justiției, dar și în domeniul independenței Băncii Centrale, supravegherii sectorului financiar și transparenței bugetar-fiscale.