Opinie | Deranjează că populația nu a fost informată ce drepturi au militarii de pe străzi

  • 26 Martie 2020 12:36
Opinie | Deranjează că populația nu a fost informată ce drepturi au militarii de pe străzi

Prezența militarilor nu este neapărat proastă, nu este rea, ci poate contribui la ordinea publică și poate încuraja, probabil, societatea să aibă o atitudine mai responsabilă vizavi de coronavirus și impactul grav pe care îl aduce asupra societății. Însă deranjează faptul că populația nu știe și nu a fost informată despre ce drepturi li se acordă acestor echipe militare care sunt pe stradă, ce pot să facă și mai degrabă ce nu pot să facă în privința unui sau altui individ.

 De această părere este Victor Munteanu, șeful Departamentului justiție și drepturile omului de la Fundația „Soros Moldova”, transmite IPN.

„Poate opinia mea este în disonanță cumva cu a celor care cred că forțele poliției sunt suficiente, dar eu m-am gândit dintr-o altă perspectivă. Noi trebuie să înțelegem că această criză se aprofundează: COVID abia a venit aici, degrabă nu va pleca, iar asta înseamnă că nu putem să ignorăm faptul că putem avea și o creștere a criminalității, putem avea și, efectiv, o încălcare a acestui regim foarte neobișnuit. Oamenii nu pot să stea pur și simplu închiși în case, oamenii vor să iasă la natură, oamenii vor să iasă în parc. Prezența militarilor în stradă ar trebui, probabil”, a remarcat Victor Munteanu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Șeful Departamentului justiție și drepturile omului al Fundației „Soros Moldova”a menționat că, în calitate de cetățean, crede că aceste arme sunt un exces. „Eu foarte mult vreau să cred și sper că militarii nu vor fi doar acolo lângă armele lor butaforice ca un spectacol deocamdată, sper că vor putea realmente și ajuta pe cei care realmente au nevoie de ajutor. O categorie din cele mai defavorizate de persoane, care în această perioadă riscă să fie izolate și abandonate. Am vorbit de oameni în vârstă, oameni cu o sumedenie de probleme medicale, care au nevoie să li se aducă la domiciliu de la medicament până la mâncare. Dacă vom avea astfel de contribuții din partea militarilor, nu este decât binevenit”, a notat Victor Munteanu.

În ceea ce ține de atitudinea cetățeanului în raport cu ceea ce se cere de la fiecare persoană să respecte, Victor Munteanu spune că nu e nimic nou sub soare. „Noi urmăm mai mult sau mai puțin aceeași cale pe care au urmat-o țările care au trecut prin acest pârjol, să zicem așa, pentru că instrumentele democratice sper să funcționeze la fel de bine și aici cum au funcționat acolo. Eu nu mă tem de reacțiile oamenilor, că își permit să mai iasă în stradă, că înțeleg cu greu și, într-adevăr, este foarte, foarte complicat să faci în familie copiii că nu au voie să iasă, nu au voie să se plimbe, mai ales pe timpul de soare și primăvară care a venit. Nu despre asta vorbim, aceste lucruri se conștientizează încet, cu timpul”, susține șeful Departamentului justiție și drepturile omului.

Victor Munteanu a mai spus că este de apreciat campania de informare foarte intensă cu mesajul: „Vă rugăm să stați acasă, pentru că e periculos”. Însă există frici pentru un eventual dezechilibru și o tentație fără precedent de a face pași către autoritarism și regimul autoritar. „De asta îmi este frică. Primii pași care mie mi se par de-a dreptul disproporționați și îngrijorători nu țin de soldați în stradă, țin de restricționarea libertății de exprimare. Aici suntem la un pas al unei acțiuni disproporționate. La fel de tare, sincer, m-a îngrijorat, deși mulți au să zică că noi speculăm, eu nu știu de ce Republica Moldova a avut nevoie neapărat să anunțe despre punerea în aplicare a Art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, despre suspendarea acțiunii Convenției pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus Victor Munteanu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău