Opinie | Serbarea zilei de 9 mai în formula Moscovei intră în contradicție cu ceea ce se numește integrarea europeană a R. Moldova, chiar dacă deschis despre acest lucru nu se vorbește

  • 09 Mai 2022 13:39
Opinie | Serbarea zilei de 9 mai în formula Moscovei intră în contradicție cu ceea ce se numește integrarea europeană a R. Moldova, chiar dacă deschis despre acest lucru nu se vorbește

Ziua de 9 mai este în continuare o dată contradictorie în societatea Republicii Moldova, întrucât propaganda sovietică a pătruns în conștiința populației, iar o parte considerabilă a societății moldovenești continuă să trăiască în mrejele acestei ideologii.

Istoricul Anatol Țăranu, a explicat în cadrul unei ediții speciale la Radio Chișinău că  ceea ce s-a întâmplat astăzi pe străzile Chișinăului, adică serbarea zilei de 9 mai în formula Moscovei, intră în contradicție cu ceea ce se numește integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Această zi e marcată în mod diferit de diverse segmente ale societății noastre. Noi suntem un stat care a ieșit din Uniunea Sovietică cu toată propaganda care era caracteristică regimului sovietic. Această propagandă, în anumite segmente ale sale și în speță în ceea ce privește comemorarea zilei de 9 mai, a fost preluată de către Federația Rusă și amplificată la dimensiuni gigantice. Ceea ce se numește 9 mai a devenit un element de esență a ideologiei de stat a Federației Ruse, iar Federația Rusă continuă să-și păstreze o influență majoră, în primul rând propagandistică și informațională, în spațiul post-sovietic. Republica Moldova este din acest punct de vedere unul dintre exemplele cele mai elocvente și în acest sens este firesc că o parte considerabilă a societății moldovenești continuă să trăiască în mrejele acestei ideologii, care a existat încă pe timpul URSS. Câteva generații au fost educate în acest spirit și din acest punct de vedere e explicabilă această atitudine a unei părți a societății moldovenești în legătură cu 9 mai.

Trebuie să adăugăm că și construcția statală în Republica Moldova niciodată nu a fost axată foarte clar pe ceea ce se numește desovietizarea societății moldovenești. Noi continuăm să fim prizonierii multor concepții care au venit încă din Uniunea Sovietică și aici mă refer în primul  rând la partea rusolingvă a societății moldovenești. 9 mai e o zi și un eveniment contradictoriu recepționat în societatea moldovenească(…) În formula propagandei Moscovei, ziua de 9 mai nu este compatibilă cu Ziua Europei. Este bine cunoscut că Moscova este categoric împotriva lărgirii Uniunii Europene, îndeosebi peste spațiul sovietic, din care am făcut parte. Ceea ce se întâmplă astăzi pe străzile Chișinăului, mă refer la serbarea aceasta a zilei de 9 mai în formula Moscovei, desigur că intră în contradicție cu ceea ce se numește integrarea europeană a Republicii Moldova, chiar dacă deschis despre acest lucru nu se vorbește”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău