Opinie | Anexarea bisericii din Basarabia, în Imperiul Rus, a fost o încălcare a dreptului canonic

  • 13 Octombrie 2018 12:02
Opinie | Anexarea bisericii din Basarabia, în Imperiul Rus, a fost o încălcare a dreptului canonic

Odată cu anexarea teritoriului dintre Prut și  Nistru la Imperiul Rus, a fost anexată și biserica, ceea ce a fost o acțiune anti-canonică - formarea acestei episcopii a Hotinului și Chișinăului, a declarat istoricul Ion Negrei într-o emisiune la TVR Moldova.

„Canoanele bisericești prevăd că, odată cu ocuparea unui spațiu din punct de vedere politic nu poate fi ocupat și bisericește. Trebuia să rămână sub aceeași subordonare canonică a Mitropoliei Moldovei,” susține Ion Negrei.

Un alt invitat în platou a fost Anatol Țăranu, care a declarat că biserica rusă începând cu Pentru I, începând cu crearea sinodului, s-a prefăcut perfect imperială.
 
„Biserica rusă din totdeauna a deservit, prin metodele sale ecleziastice, interesele imperiului. Chiar dacă astăzi există patriarh și nu există o subordine directă, tradiția a rămas aceeași”, subliniat el.
 
Anatol Țăranu a explicat și care sunt deosebirile dintre biserica rusă și cea română.
 
„Caracterul ortodoxiei românești este de conservare, de apărare a fruntariilor, nu de extindere. Spre deosebire de ortodoxia rusească care doctrinar este una de expansiune, este una imperialistă. Aceasta  este deosebirea fundamentală  dintre ceea ce se numește biserica rusească de cea românească. Biserica rusă este un element inseparabil și baza a aceea ce se numește lumea rusă. Biserica rusă nu este într-u totul un element religios, este un element laic, care ține de statul laic, dar nu de legătura cu Dumnezeu cu divinul”, spune el.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău