Opinia unui expert român despre situația din Republica Moldova

  • 16 Martie 2015 19:11
Opinia unui expert român despre situația din Republica Moldova

Importanța gazoductului Iași-Ungheni, semnificația și costurile reunificării cu România, miza alegerilor din Găgăuzia.

Acestea sunt câteva dintre subiectele abordate de către expertul din România Petrișor Peiu, în cadrul primei ediții a „Clubului de Dialog” organizate la Chișinău de către Institutul pentru Cultură și Drepturi Europene în colaborare cu ziarul Timpul.

Lansarea Gazoductului Iași-Ungheni are dublă semnificație în opinia expertului Petrișor Peiu.

„Este un prim pas spre o piață integrată în domeniul cel mai sensibil și cel mai deficitar pentru Republica Moldova, domeniul energiei. Al doilea aspect, care dă importanță unui astfel de proiect, ar fi că s-ar reduce presiunea Federației Ruse nespusă, nerostită dar existentă, asupra Republicii Moldova ”, a declarat Petrișor Peiu.

În replică la unele informații apărute în presă,  Petrișor Peiu a menționat că România dispune de suficiente rezerve de gaz, pe un termen de aproape 20 de ani.

Expertul a lăsat să se înțeleagă că România abordează cu anumite rezerve proiectele de anvergură cu Republica Moldova, de genul unui gazoduct până la Chișinău, pentru a nu fi calificate drept acțiuni cu caracter unionist.

Referindu-se a costurile unui posibile reunificări între cele două maluri de Prut, Petrișor Peiu a menționat că ar fi echivalentul Produsului Intern Brut al României, în prezent de aproape 190 de miliarde de dolari, pentru următorii 20 de ani. Reunificarea ar aduce costuri mari bugetului comun al UE, a mai menționat  expertul român.

„Politica agricolă comună se bazează pe politica subvenției unice la hectar. În România aceasta este de 160 de euro a hectar. Ei gândiți-vă dacă Basarabia, care este cam a șasea parte din România, ar veni cu toată această suprafață agricolă, practic din bugetul UE, în afară de fondurile pentru dezvoltarea infrastructurii , ar trebui să se dea bani pentru acea subvenție la hectar ”, a declarat Petrișor Peiu.

Expertul din România a atras atenția asupra influenței presei ruse în Republica Moldova care joacă un rol important în formarea culturală mai ales a generației tinere din acest spațiu.

„Moscova în mod tradițional investește bani într-un război cultural care e foarte vechi. Toate televiziunile rusești care sunt aici fac o propagandă mult mai profesionistă și în care s-au investit mulți bani, decât ceea ce fac celelalte țări. De exemplu dacă ar fi să evaluez din punct de vedere financiar ce face Rusia la Chișinău, față de ce face România, este un raport de trei-patru la unu”, a mărturisit Petrișor Peiu.
 
 Petrișor Peiu este directorul Departamentul de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre. Este doctor al Universității Politehnice din București și fost consilier a doi foști prim-miniștri din România. În prezent este consultant în afaceri pentru mai multe companii străine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău