Opinia experților despre miza alegerilor locale noi din Chișinău și Bălți

  • 18 Mai 2018 13:06
Opinia experților despre miza alegerilor locale noi din Chișinău și Bălți

Una din cele mai mari mize ale alegerilor locale înainte de termen de la Chișinău și Bălți este pregătirea pentru alegerile parlamentare de la sfârșitul anului.

Actuala campanie electorală a demonstrat că dreapta nu este pregătită să se coaguleze pentru a face front comun, iar procesul electoral a demonstrat o serie de carențe și încălcări care devin tot mai vizibile în ultimii ani, consideră analiștii politici.

Pe lângă importanța în sine a acestui exercițiu electoral în două cele mai mari orașe din Republica Moldova, campania electorală pentru alegerile locale noi este o repetiție a felului în care se vor poziționa principalii actori politici, având în vedere că a avut loc cu jumătate de an înainte de alegerile parlamentare, consideră analistul politic Igor Munteanu. „Acest scrutin, deși este parțial, este foarte valoros pentru toți actorii politici responsabili”, consideră Igor Munteanu.

În același timp, expertul a semnalizat un șir de carențe care au ieșit la iveală în această campanie, care reprezintă un declin al instituțiilor democratice și confirmă unele bănuieli că R.Moldova avansează cu dificultăți în procesul său de apropiere de Uniunea Europeană. 

„Cea mai gravă carență a sistemului electoral este utilizarea frauduloasă a resurselor administrative și financiare. CEC este ca un pui neajutorat care nu este nici competent, nici nu are voință politică să rezolve problemele care afectează în mod direct calitatea procesului electoral. În al doilea rând, evident că are loc un fenomen impropriu standardelor democratice când posturi TV care declară că nu se implică în campanie, de fapt fac zi și noapte campanie nedeclarată în favoarea unor candidați sprijiniți de putere. De asemenea, este important de menționat că, din păcate, există o luptă inegală între guvernare, care are acces la toate resursele, și anumiți candidați ai opoziției extraparlamentare”, potrivit ui Igor Munteanu.

Miza acestor alegeri trebuie văzută în primul rând în contextul alegerilor parlamentare din toamna acestui an, susține și analistul politic Ion Tăbârță, făcând referire inclusiv la mandatul scurt al primarilor care vor fi aleși – de aproximativ un an. „Este greu de crezut că timp de un an primarul, fără un consiliu municipal favorabil, va putea să schimbe lucrurile. În plus acest mandat va coincide și cu campania electorală pentru alegerile parlamentare când se vor concentra mai puțin asupra rezolvării problemelor ocale. De aceea, alegerile de duminică vor fi mai mult un test în perspectiva scrutinului parlamentar din toamna acestui an”, potrivit lui Ion Tăbârță.

Expertul mai crede că una din principalele concluzii pe care le putem trage din campania electorală este că dreapta rămâne dispersată și nu dă dovadă de suficientă voință politică pentru a face front comun. Cel mai probabil așa se va întâmpla și la alegerile parlamentare, potrivit lui Ion Tăbârță. „Dreapta nu va veni cu forțele coagulate, poate anumite componente politice vor adera la un pol unic, fie că va fi cel european sau unionist, însă dreapta va rămâne în continuare dispersată, ceea ce este și în interesul partidului de guvernământ”, a concluzionat Ion Tăbârță.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău