Operațiunea militară „Răzbunarea”. Azerbaidjanul a anunțat că a distrus ținte armene în Nagorno-Karabah

  • 04 August 2022 08:19
Operațiunea militară „Răzbunarea”. Azerbaidjanul a anunțat că a distrus ținte armene în Nagorno-Karabah

Azerbaidjanul a anunțat miercuri că armata sa a ocupat poziții și a distrus ținte armene în enclava Nagorno-Karabah, în cadrul unei operațiuni militare pe care a denumit-o „Răzbunarea” și care provoacă temeri privind riscul reizbucnirii unui război azero-armean în această enclavă azeră cu populație majoritar armeană.

Armata azeră „a stabilit controlul asupra mai multor poziții înalte”, printre care și dealuri, a transmis Ministerul azer al Apărării, citat de AFP, adăugând că trupele azere își fortifică pozițiile ocupate.

Cele două tabere anunțaseră mai devreme moartea a cel puțin doi combatanți armeni și a unui soldat azer în această reizbucnire de violențe, conform Agerpres.

Rusia, care a mediat acordul de încetare a focului ce a pus capăt războiului din anul 2020 și a desfășurat o forță de menținere a păcii în Nagorno-Karabah, a acuzat Azerbaidjanul că a încălcat armistițiul în zona Saribaba.

Moscova ia „măsuri pentru a stabiliza situația”, care se deteriorează în zonă, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Potrivit versiunii Ministerului azer al Apărării, trupele sale au fost ținta unor tiruri în districtul Latcin, o zonă tampon între frontiera armeană și Nagorno-Karabah, astfel că a lansat o operațiune de represalii, de unde și numele de „Răzbunarea” pe care l-a dat acesteia.

Armenia și Azerbaidjan își dispută din anii '90 provincia azeră cu populație majoritar armeană Nagorno-Karabah. Ultimul lor război, purtat în toamna anului 2020, s-a soldat cu circa 6.500 de morți și a fost oprit prin armistițiul negociat de Rusia în fața unei înfrângeri iminente a trupelor armene.

Conform acordului încheiat atunci, Armenia a fost nevoită să cedeze Azerbaidjanului o parte a acestei provincii și teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după războiul desfășurat la începutul anilor '90.

Armenia are în mod tradițional relații strânse cu Rusia, inclusiv prin apartenența la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). În timpul conflictului din Nagorno-Karabah din toamna anului 2020 premierul Nikol Pașinian a cerut Moscovei ca OTSC să intervină, forțele armene fiind depășite de capabilitățile armatei azere, care beneficia de sprijinul Turciei.

Kremlinul - care îl consideră pe Pașinian drept un politician pro-occidental, venit la putere în urma unei „revoluții colorate” - a refuzat atunci, motivând că regiunea Nagorno-Karabah nu este teritoriul Armeniei, fapt recunoscut la nivel internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău