OPEC+ nu va majora livrările de petrol ca răspuns la decizia Rusiei de a-și reduce, unilateral, producția

  • 10 Februarie 2023 19:01
OPEC+ nu va majora livrările de petrol ca răspuns la decizia Rusiei de a-și reduce, unilateral, producția

Partenerii Rusiei din coaliția OPEC+, compusă din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători mondiali de țiței, au semnalat că nu își vor majora producția de petrol pentru a acoperi deficitul creat ca urmare a diminuării producției rusești, transmite Bloomberg.

Vineri, 10 februarie, cotația barilului de țiței Brent a crescut cu 2,8% până la 86,90 dolari, după ce vicepremierul rus, Alexander Novak, a anunțat că Rusia își va reduce producția de petrol în luna martie cu 500.000 de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 5% din producția sa de țiței. Rusia este al doilea mare exportator mondial de țiței după Arabia Saudită.

Potrivit unor delegați citați de Bloomberg, grupul OPEC+, condus de facto de Arabia Saudită, își va menține nemodificată producția, în pofida planului Kremlinului de a răspunde prin diminuarea producției de țiței la sancțiunile internaționale.

Autoritățile de la Riad și alți mari producători din cadrul OPEC+ au indicat că intenționează să respecte obiectivele de producție fixate la finele anului trecut pentru restul anului 2023. Marii producători de petrol cred că aceste ținte de producție vor menține piața mondială echilibrată.

"Credem că OPEC+ va menține producția nemodificată pentru întregul an. După ce am vorbit cu câțiva oficiali de la Riad, laitmotivul a fost acela că vor exista schimbări în politica OPEC+, indiferent de volatilitatea pe care o vedem când vine vorba de prețuri", a declarat Amrita Sen, cofondatorul firmei de consultanță Energy Aspects.

Chiar dacă SUA și alți consumatori au cerut în repetate rânduri Organizației Statelor Exportatoare de Petrol să acopere orice gol care ar putea apărea ca urmare a diminuării producției Rusiei, grupul nu și-a modificat poziția și este în continuare îngrijorat că o majorare a livrărilor ar putea crea o situație de superofertă pe piață, ceea ce ar afecta veniturile din petrol ale țărilor membre.

"Mă îndoiesc că partenerii Rusiei din cadrul OPEC+ au fost luați prin surprindere și nu mă aștept ca reducerea ofertei mondiale să le modifice politica privind menținerea status quo-ului", a declarat și Bob McNally, președinte la Rapidan Energy Group.

În ultimele zile, oficialii OPEC au indicat că sunt în continuare îngrijorați că reapariția cazurilor de Covid în China ar putea deraia relansarea economiei chineze. Secretarul general al OPEC, Haitham Al-Ghais, a declarat recent că pandemia de coronavirus este "bestia" care amenință economia globală.

La rândul său, ministrul Energiei din Arabia Saudită, prințul Abdulaziz bin Salman, a spus săptămâna trecută că ștacheta pentru o eventuală intervenție este fixată foarte sus. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău