ONU: Trei sferturi dintre afgani trăiesc cu mai puțin de un dolar pe zi / „Ne confruntăm cu o prăbușire totală”

  • 10 Septembrie 2021 11:59
ONU: Trei sferturi dintre afgani trăiesc cu mai puțin de un dolar pe zi / „Ne confruntăm cu o prăbușire totală”

Afganistanul, țară deja foarte săracă, riscă să se scufunde și mai mult în sărăcie dacă nu se acționează rapid, a declarat joi directoarea pentru Asia și Pacific a Programului de Dezvoltare al ONU (PNUD), Kanni Wignaraja, potrivit AFP și Agerpres.

În prezent, 72% din populație trăiește sub pragul sărăciei (cu mai puțin de un dolar pe zi), iar acest procent ar putea urca la 97% până la mijlocul anului viitor, a afirmat ea într-o conferință de presă.
 
„Ne confruntăm cu o prăbușire totală a dezvoltării, care se adaugă la crizele umanitară și economică" din Afganistan, a spus ea. Un studiu realizat de PNUD arată că "suntem pe drumul unei deteriorări rapide și catastrofale a vieții celor mai vulnerabile persoane", a insistat ea.
 
Conform PNUD, cauzele acestei situații alarmiste sunt legate de pandemia de COVID-19 și de tranziția politică pe fondul înghețării rezervelor de valută în străinătate, dar și de o presiune tot mai mare asupra sistemului bancar și o amplificare a sărăciei.
 
Într-un discurs la Istanbul, Abdallah Al Dardari, responsabil al PNUD în Afganistan, a subliniat că 70% din economia afgană se baza pe comerțul informal practicat de femei. Acestea sunt „coloana vertebrală" a economiei, au subliniat reprezentanții PNUD, evidențiind importanța de a păstra aceste realizări.
 
Pentru a împiedica prăbușirea în sărăcie, acest organism al ONU a pus la punct o serie de intervenții pentru a ajuta persoanele vulnerabile, urmărind în special să protejeze drepturile femeilor și fetelor.
 
Criza „cere o acțiune urgentă", a subliniat Kanni Wignaraja, făcând apel la comunitatea internațională să dea dovadă de generozitate. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a convocat pentru luni la Geneva o conferință internațională pentru a accelera trimiterea unui ajutor umanitar în Afganistan.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:8,75 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău