ONU solicită eliberarea a 1.000 de deținuți politici din Belarus

  • 17 Martie 2022 16:28
ONU solicită eliberarea a 1.000 de deținuți politici din Belarus

Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU a declarat că mai mult de 1.000 de activiști, membri ai opoziției și jurnaliști sunt reținuți pentru "acuzații motivate politic" în Belarus și a cerut eliberarea lor.

Agenția Reuters transmite că Michelle Bachelet a afirmat că guvernul președintelui Aleksander Lukașenko desfășoară încălcări ale drepturilor omului de "natură extinsă și sistematică", începând cu izbucnirea protestelor pe scară largă împotriva victoriei sale contestate în alegerile prezidențiale din 2020, notează Radio România Actualități. 
 
Guvernul de la Minsk a folosit "forța excesivă", a afirmat ea într-un discurs, la Consiliul Drepturilor Omului, al ONU, la Geneva. Bachelet a mai susținut că 13.500 de persoane au fost arestate după alegerile și protestele din august 2020 și că biroul ei a aflat că numeroase dintre acestea au fost supuse bătăilor, violului și altor forme de violență.
 
Delegația din Belarus a respins raportul ei, iar diplomatul Andrei Taranda a afirmat despre acesta: "Este plin de afirmații și acuzații false." "Concluziile și recomandările lui au ca obiectiv să susțină structurile și organizațiile care lucrează împotriva Belarusului", a adăugat Taranda.
 
Bachelet a răspuns: "Investigația noastră a descoperit că guvernul a încercat să reprime orice formă de critică și a încercat în mod activ să împiedice justiția, tragerea la răspundere și ieșirea adevărului la iveală legat de faptele comise. Solicit guvernului din Belarus să elibereze imediat toți deținuții condamnați pentru acuzații bazate politic și să înceteze toate încălcările drepturilor omului, inclusiv opresiunea sistematică a societății civile, a presei independente și a grupurilor de opoziție", a afirmat ea.
 
Michelle Bachelet a mai spus că nu există motive temeinice să credem că sistemele naționale din Belarus vor face dreptate, așadar alte state ar trebui să depună eforturi pentru ca vinovații să fie trași la răspundere, în baza principiilor jurisdicției extrateritoriale și universale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău