ONU, sesizată în legătură cu situația copiilor japonezi răpiți de unul dintre părinți după separarea acestora

  • 12 August 2019 18:43
ONU, sesizată în legătură cu situația copiilor japonezi răpiți de unul dintre părinți după separarea acestora

O avocată franceză a anunțat luni că a depus o cerere pe lângă Consiliul ONU pentru Drepturile Omului pentru a semnala numeroasele cazuri de copii răpiți în Japonia de unul dintre părinți după separarea acestora, relatează AFP, preluat de Agerpres.

''Un număr de 150.000 de copii, conform cifrelor avansate de ONG-ul Kizuna Child-Parent Reunion, sunt răpiți în fiecare an de un părinte în Japonia în cazul unei despărțiri. Ulterior, copiilor li se refuză orice acces la celălalt părinte timp de ani de zile, uneori până la împlinirea vârstei majore", a spus, potrivit unui comunicat, Jessica Finelle, asociată la cabinetul de avocatură Zimeray&Finelle din Paris.

''Printre actele și omisiunile actorilor săi publici, Japonia a comis încălcări grave ale drepturilor copilului'', a adăugat avocata specializată în drept internațional.

Ea cere Organizației Națiunilor Unite ''să numească un expert independent și cu înaltă calificare care să raporteze această situație'' și ''să adopte o rezoluție prin care să ceară Japoniei să pună capăt acestor încălcări repetate ale drepturilor copilului''.

Mulți străini, divorțați sau despărțiți de un partener cu cetățenie japoneză, s-au luptat luni sau ani întregi încercând să-și vadă sau să își recupereze fiii și fiicele cu care mama lor japoneză (sau uneori tatăl) a plecat brusc de acasă. Adesea, justiția japoneză validează faptul comis, deoarece în cazul divorțului, autoritatea parentală este încredințată doar unuia dintre părinți, codul familiei japoneze nerecunoscând autoritatea părintească împărtășită.

În cursul unei vizite în Japonia, în iunie, președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să acționeze în favoarea unor tați francezi care trăiesc astfel de situații și pe care le-a considerat 'inacceptabile'.

"Există un drept japonez care este foarte diferit de al nostru, dar există situații de suferință care sunt absolut inacceptabile", a spus președintele francez. ''Nu-i putem lăsa pe unii dintre compatrioții noștri să trăiască în această situație și cred că trebuie apărate drepturile fundamentale ale copiilor și ale lor, ca părinți'', a insistat președintele francez care a promis ''să lucreze într-un mod constructiv cu serviciile consulare și justiția japoneză''.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Tue
12
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
15

Curs oficial BNM 25 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2923 -0.2119
USD 17.6937 -0.0608
RON 3.9835 -0.0437
UAH 0.6623 -0.0017
RUB 0.2465 -0.0042
Arhivă Radio Chișinău