ONU: Rusia și China pun sub semnul întrebării ideea unui loc permament pentru Germania

  • 17 Decembrie 2020 08:29
ONU: Rusia și China pun sub semnul întrebării ideea unui loc permament pentru Germania

O videoconferință a ONU privind Siria a condus miercuri la un schimb dur de replici între Germania, Rusia și China, ultimele două țări mergând până la a pune sub semnul întrebării ideea de a atribui Berlinului un loc permanent în această instanță, notează AFP, preluat de Agerpres.

"Este foarte cinic să deplângi că bunurile umanitare nu pot intra în țară" după închiderea impusă în iulie de Rusia și China punctelor de intrare în Siria, a afirmat ambasadorul german, Christoph Heusgen.

"În loc să se plângă de fiecare dată de sancțiuni, Rusia și China ar trebui să revină asupra deciziei lor și să autorizeze deschiderea mai multor puncte de trecere pentru ca oamenii să poată obține într-adevăr hrana și medicamentele de care au nevoie", a adăugat el.

Intervenția sa a fost ultima a Berlinului legată de Siria, Germania părăsind la 31 decembrie Consiliul de Securitate după doi ani ca membru nepermanent. În acești doi ani, au avut loc confruntări regulate între Berlin și Moscova în privința dosarului sirian.

"După doi ani de prezență în Consiliul de Securitate, trebuie să fim sinceri, acest Consiliu a abandonat poporul sirian", a mai spus ambasadorul german. "Rusia nu doar l-a susținut pe Bashar Al-Assad, dar a și contribuit ea la suferința și moartea oamenilor", a subliniat Christoph Heusgen.

Dacă acest Consiliu a abandonat Siria, este din vina "comportamentului ipocrit" al Germaniei și occidentalilor, i-a răspuns ambasadorul rus adjunct, Dmitri Polianski.

"Ați făcut din această reuniune cântecul vostru de lebădă, dar, ca să vă spun totul, nu ne veți lipsi", a adăugat el. "Datorită dumneavoastră, numeroși membri ai ONU care înainte avansau ideea că Germania ar putea fi membru permanent al Consiliului de Securitate își pun acum întrebarea dacă pot permite atâta cinism în această instanță", a declarat diplomatul rus.

Vorbind cu ironie despre "discursul magistral" ținut de ambasadorul german, reprezentantul Chinei, Yao Shaojun, a afirmat că numeroase proiecte umanitare pentru sirieni au fost blocate din cauza sancțiunilor Uniunii Europene și Statelor Unite interzicând transferul de fonduri pentru realizarea lor.

"Dacă Germania dorește să se alăture Consiliului de Securitate, drumul va fi dificil. Performanța Germaniei în Consiliul de Securitate nu a răspuns așteptărilor lumii și așteptărilor Consiliului", a ținut să adauge diplomatul chinez.

Consiliul de Securitate numără cinci membri permanenți cu drept de veto (printre care Rusia și China) și zece membri nepermanenți aleși pentru doi ani. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău