ONU: Rusia împiedică adoptarea unui text privind dezarmarea nucleară
-
27 August 2022 15:22
Rusia a blocat vineri adoptarea unei declarații comune la încheierea conferinței de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP), denunțând termeni "politici", informează AFP.
Cei 191 de semnatari ai TNP, care are ca scop prevenirea răspândirii armelor nucleare, promovarea dezarmării totale și promovarea cooperării în utilizarea pașnică a energiei nucleare, s-au reunit la sediul ONU din New York începând cu 1 august. Însă, în pofida unei luni de negocieri și a unei sesiuni finale amânate pentru câteva ore vineri,"conferința nu este în măsură să ajungă la un acord", a declarat președintele conferinței, argentinianul Gustavo Zlauvinen, după intervenția Rusiei.
Deciziile sunt luate prin consens, iar reprezentantul Rusiei, Igor Vișnevețki, a denunțat o lipsă de "echilibru" în proiectul final al textului de peste 30 de pagini."Delegația noastră are o obiecție cheie față de anumite paragrafe, care sunt nerușinat de politice", a spus el, repetând de mai multe ori că Rusia nu a fost singura țară care a avut obiecții față de conținutul documentului în general, transmite Agerpres.
Potrivit unor surse apropiate negocierilor, Rusia s-a opus în mod deosebit paragrafelor referitoare la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de armata rusă.
În cea mai recentă versiune a textului, consultată de AFP, se sublinia o "mare îngrijorare" cu privire la activitățile militare din jurul centralelor electrice ucrainene, inclusiv Zaporojie, "pierderea controlului" de către Ucraina asupra acestor situri și "impactul" semnificativ asupra siguranței.
În aceste patru săptămâni au fost, de asemenea, în discuție și alte elemente sensibile pentru anumite state, în special programul nuclear iranian și testele nucleare nord-coreene.
Nici la ultima conferință de revizuire, în 2015, părțile nu au putut ajunge la un acord asupra chestiunilor de fond.
În orice caz, "ceea ce este cu adevărat problematic este că, cu sau fără text, nu contribuie la reducerea nivelului de amenințare nucleară în acest moment", a declarat Beatrice Fihn, care conduce Campania internațională pentru abolirea armelor nucleare (ICAN). Proiectul de text a fost "foarte slab și desprins de realitate", a adăugat ea, remarcând absența "angajamentelor concrete de dezarmare".
În deschiderea conferinței, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că un astfel de pericol nuclear nu a mai existat de la apogeul Războiului Rece.