ONU: Ritmul de creștere a populației globale încetinește; pragul de 8 miliarde de locuitori va fi depășit până la finalul anului

  • 11 Iulie 2022 09:21
ONU: Ritmul de creștere a populației globale încetinește; pragul de 8 miliarde de locuitori va fi depășit până la finalul anului

Populația mondială continuă să crească, însă ritmul încetinește, conform unui raport al ONU, publicat luni pentru a marca Ziua Mondială a Populației, potrivit DPA, citată de Agerpres.

"În 2020, rata de creștere a populației globale a scăzut sub 1% pe an pentru prima dată după 1950", se arată în raport.

În ciuda diferențelor regionale, John Wilmoth, directorul Diviziei pentru Populație a ONU, vede oportunități în această încetinire pentru țările în curs de dezvoltare. Dincolo de lupta împotriva sărăciei și foametei, ar putea exista beneficii și în privința educației, deoarece mai puțini copii înseamnă o mai mare atenție acordată fiecărui copil.

"Când dimensiunea medie a unei familii scade, devine posibil deopotrivă pentru familii și societăți să investească mai mult în fiecare copil și să dezvolte calitatea educației și capitalul uman al populației", a declarat Wilmoth pentru DPA.

În același timp, o rată a nașterilor mai scăzută înseamnă o populație mai îmbătrânită și o proporție mai mare de populație aflată la vârsta la care are nevoie de asistență. Acest lucru va fi afectat de asemenea de o creștere a speranței de viață de la 72,8 în 2019 la 77,2 în 2050, estimează ONU.

Tot mai multe țări cu venituri mari vor intra pe direcția scăderii populației, așa cum se întâmplă deja cu Japonia. Pentru a menține o rată stabilă de creștere, țări precum Germania vor fi nevoite să se bazeze pe migrație.

În ciuda încetinirii ritmului de creștere, ONU se așteaptă ca populația globală să treacă de pragul de opt miliarde până la finalul anului, probabil în jurul datei de 15 noiembrie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:0,51 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău