Lituania oprește tranzitul feroviar spre Kaliningrad pentru anumite mărfuri rusești

  • 11 August 2022 09:10
Lituania oprește tranzitul feroviar spre Kaliningrad pentru anumite mărfuri rusești

Căile ferate lituaniene au anunțat miercuri că suspendă tranzitul către Kaliningrad pentru anumite mărfuri rusești al căror volum a atins limitele planificate, informează AFP.

Aflat între Polonia și Lituania, teritoriul rusesc Kaliningrad este în mare parte aprovizionat cu ajutorul trenurilor din Rusia continentală.

"Mediile unor coduri de produse au fost deja atinse", a declarat transportatorul public feroviar lituanian intervievat de AFP.

Acestea includ produse din fier și oțel, cherestea, îngrășăminte și etilenglicol.

"Atunci când cantitatea de mărfuri specifice transportată atinge mediile anuale fixe, cererile de transport sunt respinse și transportul acestora nu se efectuează", conform sursei citate.

Tranzitul feroviar spre Kaliningrad a fost reluat în iulie, conform "orientărilor europene", după ce fusese oprit luna precedentă de Vilnius în numele sancțiunilor europene ce vizează importurile de mărfuri rusești, impuse în urma invadării Ucrainei de către trupele ruse.

UE a autorizat tranzitul pe calea ferată după săptămâni de tensiuni cu Moscova, care a descris atitudinea Lituaniei drept o blocadă impusă regiunii Kaliningrad, și a amenințat că va riposta.

Orientările europene permit totuși controlarea cantităților de mărfuri ce tranzitează prin UE pentru a se asigura că acestea corespund nevoilor exclavei ruse.

Lituania calculează volumele pe baza mediei mărfurilor transportate pe calea ferată în ultimii trei ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău