ONU: O nouă reuniune de urgență a Consiliului de Securitate pe subiectul violențelor israeliano-palestiniene

  • 12 Mai 2021 10:23
ONU: O nouă reuniune de urgență a Consiliului de Securitate pe subiectul violențelor israeliano-palestiniene

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o nouă reuniune de urgență, a doua în ultimele trei zile, consacrată violențelor dintre Israel și palestinieni, informează AFP, potrivit Agerpres, citând surse diplomatice.

Noua sesiune cu ușile închise a fost solicitată de Tunisia, Norvegia și China.

Prima reuniune, organizată luni la solicitarea Tunisiei, s-a încheiat fără o declarație comună a Consiliului de Securitate din cauza reticenței Statelor Unite de a adopta "în această etapă" un proiect de text propus de Norvegia.

Acest proiect de declarație, obținut de AFP, fără a condamna violențele, solicita "Israelului să oprească activitățile de colonizare, demolările și expulzările" palestinienilor,"inclusiv în Ierusalimul de Est", sursă de tensiuni în ultimele săptămâni. Proiectul de declarație mai cerea celor două părți "să se abțină de la adoptarea de măsuri unilaterale care să exacerbeze tensiunile și să submineze viabilitatea soluției celor două state", solicita reținere, precum și evitarea oricăror provocări, cu respectarea "statu-quo-ului istoric al locurilor sfinte".

Întrebat marți dacă SUA se mai opun unei declarații a Consiliului de Securitate, purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, a refuzat să răspundă direct.

"Vrem să vedem măsuri, indiferent dacă acestea provin de la guvernul israelian, Autoritatea Națională Palestiniană sau Consiliul de Securitate al ONU, care să servească nu pentru a provoca sau a escalada, ci pentru a dezescalada", a spus Ned Price.

Marți, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care avusese deja o luarea de poziție pe subiect duminică, a cerut ca escaladarea violențelor dintre israelieni și palestinieni "să încetează imediat".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău