ONU: Jumătate dintre țările lumii nu sunt pregătite în fața dezastrelor naturale

  • 13 Octombrie 2022 19:33
ONU: Jumătate dintre țările lumii nu sunt pregătite în fața dezastrelor naturale

Jumătate dintre țările lumii nu sunt pregătite pentru dezastre naturale deoarece nu dispun de sisteme de avertizare timpurie multi-risc care să poată anticipa mai multe tipuri de dezastre, a avertizat joi Organizația Națiunilor Unite (ONU), informează Agerpres.

Țările în curs de dezvoltare sunt și mai slab pregătite, deși se află în prima linie a schimbărilor climatice, potrivit unui nou raport publicat de două agenții ONU, Biroul pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre (UNDRR) și Organizația Meteorologică Mondială (OMM).

Mai puțin de jumătate dintre țările cel mai puțin dezvoltate și doar o treime dintre statele insulare mici în curs de dezvoltare dispun de un sistem de avertizare timpurie multi-risc.

"Lumea nu investește în protejarea vieții și a mijloacelor de trai ale oamenilor din prima linie. Persoanele care au contribuit cel mai puțin la criza climatică plătesc cel mai mare preț", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în videoclipul de prezentare a raportului.

"Populații întregi sunt surprinse de dezastrele climatice în cascadă, deoarece nu există niciun mecanism care să le prevină", a adăugat el.

Numeroase sisteme de avertizare nu acoperă decât un singur tip de dezastru natural, cum ar fi inundațiile sau cicloanele, ONU subliniind că investițiile în sisteme multi-risc sunt acum mai urgente ca oricând.

Aceste sisteme fac posibilă, spre exemplu, avertizarea populațiilor în fața riscului de lichefiere a solului în urma unui cutremur ori de alunecare de teren, sau asupra unei amenințări epidemiologice în urma unor precipitații abundente.

Cu ocazia Zilei meteorologice mondiale, marcată la 23 martie, ONU a anunțat că își dorește ca fiecare persoană de pe Pământ să fie protejată în termen de cinci ani printr-un sistem de avertizare în fața fenomenelor meteorologice extreme și a schimbărilor climatice.

OMM urmează să prezinte la viitoarea conferință climatică COP27 a ONU, care va avea loc în noiembrie, în Egipt, un plan de acțiune pentru atingerea acestui obiectiv ambițios.

Salvarea de vieți și bani

"Fenomenele meteorologice extreme sunt inevitabile. Dar nu trebuie să se transforme în dezastre mortale", a spus Antonio Guterres, solicitând totodată țărilor să investească în sisteme de avertizare timpurie.

"La momentul la care a fost pregătit acest raport, Pakistanul se confrunta cu cel mai mare dezastru climatic înregistrat vreodată, cu aproape 1.700 de morți. În pofida acestui carnagiu, numărul morților ar fi fost mult mai mare în lipsa unor sisteme de avertizare timpurie", a argumentat într-un comunicat Mami Mizutori, care conduce UNDRR.

Raportul a clasificat țările după acoperirea sistemului lor de avertizare timpurie multi-risc în acoperire scăzută, moderată, ridicată sau completă, în cazul primelor două categorii existând o creștere de opt ori a ratelor de mortalitate.

"Creșterea constantă a emisiilor de gaze cu efect de seră alimentează evenimente meteorologice extreme în întreaga lume", a avertizat Guterres. Și "cu cât temperatura planetei este mai ridicată, cu atât frecvența și intensitatea fenomenelor meteorologice extreme vor crește", a adăugat secretarul general al ONU.

Numărul dezastrelor a crescut de cinci ori între 1970 și 2019 pe fondul schimbărilor climatice și a intensificării fenomenelor meteorologice extreme, potrivit unui raport anterior al OMM.

"Este probabil că această tendință va continua", a avertizat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

"Sistemele de avertizare timpurie reprezintă o măsură dovedită și eficientă de adaptare la climă, care poate salva vieți și bani", a spus el.

Raportul recomandă, de asemenea, ca sistemele de avertizare să fie mai rapide. De asemenea, în document se face apel la consolidarea capacității comunităților amenințate de a acționa mai rapid și la investiții în îmbunătățirea accesului la tehnologii pentru consolidarea monitorizării pericolelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău